Nevşehir’de Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında yılın ahisi, kalfası ve çırağına plaket verildi.

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde (NEVESOB) tören düzenlendi.

Törene Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Belediye Başkanı Mehmet Savran, Ticaret İl Müdürü Ahmet Taygurt, NEVESOB Başkanı Mehmet Pınarbaşı ve oda başkanları katıldı.

Programda konuşan Vali Becel, esnaflarla her zaman beraber olduklarını söyledi.

Esnafların toplum için üreten ve çalışan insanlar olduğunu belirten Becel, “İnsanın en değerlisi millet için hayırlı iş yapan insanlar. Sizler de o hayırlı işi yapan hayırlı insanlarsınız.” dedi.

Anadolu topraklarının bereketli topraklar olduğunu vurgulayan Becel, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran ve Yunus Emre gibi 3 değerli insanı yetiştirmiş olan topraklarda yaşıyoruz. Ahi Evran’dan gelen Ahilik geleneğinin, toplumun ekonomisinin hem yapılanmasında hem ileriye gitmesinde çok önemli katkıları var. Anma etkinliklerinin genel mantığında bu geleneğin devam ettirilmesini, üretim zincirinin kırılmamasını yaşatma ihtiyacı var.” diye konuştu.

Esnafların çırak bulamama konusunda dert yandığını aktaran Becel, şöyle konuştu: “Milli Eğitim Bakanlığımızın hayata geçirdiği MESEM uygulamasıyla aslında hem eleman temini, hem de mesleklerin gelecek nesillere aktarılması noktasında eleman yetiştirmek açısından önemli bir proje hayata geçti. İlimizde şu anda 2 bin 500 kişi MESEM’lere kayıt oldu. Yaş şartı aranmaksızın herhangi bir meslek dalında, herhangi bir meslek okuluna entegre olmak isteyen kardeşlerimiz buralara kayıt yaptıracaklar, işletmelerde çalışacaklar. Hem işletmelerin iş gücü ihtiyacı karşılanmış olacak hem de devlet tarafından eğitim giderleri için aylık bir ödeme yapılacak. Okul mezunu olacaklar ve okulu bitirdiklerinde de iş sahibi olacaklar.”

Belediye Başkanı Savran da ahiliğin önemini vurgulayarak, “Şehirde, şehrin sosyal hayatında ticaret, üretmek ve esnaflık çok önemli. Tarihe baktığımızda da medeniyet olarak ileriye gitmiş toplumlarda hep ticari ve sosyal hayatta adaleti ve birliği sağlayan toplumların ilerlediğini görüyoruz. İnşallah bu Ahilik Haftası’nda her zaman hatırladığımız ahilik geleneği ile ticareti, ahlakı, dürüstlüğü, ustanın önemini, çırağın önemini hatırlayarak ve bunu gelecek nesillere aktararak bu geleneğimizi sürdürmek toplumumuz açısından çok önemli. Çünkü bir toplumun ekonomik temeli sağlam olursa, kültür temeli sağlam olursa ilerlemesi kaçınılmazdır.” şeklinde konuştu.

Etkinlikler hakkında bilgi veren NEVESOB Başkanı Pınarbaşı da esnafların Ahilik Haftası’nı kutladı.

VALİ BECEL VE BAŞKAN SAVRAN KAFTAN GİYDİ

Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen 70 yaşındaki Yaşar Simit’e, yılın kalfası seçilen Tevfik Terlemez’e ve yılın çırağı seçilen Selman Saçlı’ya plaket ve hediye verildi.

Programda Vali Becel ve Başkan Savran’a da NEVESOB Başkanı Pınarbaşı tarafından ahilik kaftanı hediye edildi.

Programın ardından protokol üyeleri ve oda başkanları tarafından esnaflar ziyaret edilerek karanfil hediye edildi.