Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü ve Nevşehir İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin desteğiyle yetiştirici Caner Özdemir’e 25 bin adet lale soğanı verildi.

Ekim ayında kendi tarlasına 25 bin lale soğanı eken Özdemir, 125 bin lale soğanı yetiştirdi ve bu soğanlar başka yetiştiricilere, belediyelere ve bölgedeki otellere satılacak.

7 aylık sürenin ardından çiçek açan lale bahçesinde tören düzenlendi.

Törende konuşan Vali İnci Sezer Becel, Kapadokya’nın var olan görsel güzelliğine, lale üretimi projesinin de ciddi bir ivme kazandıracağını söyledi.

HEDEF LALE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ

Kapadokya’nın birçok güzelliği olduğuna dikkati çeken Vali Becel, “Allah’ın özellikle yaratmış olduğu hakikaten tam bir görsel şölen sunan, hem ülkemiz ve hem de dünya açısından çok değerli bir kaynağın üzerinde oturuyoruz. Pandemi öncesinde Kapadokya bölgesini ciddi sayıda turist ziyaret ediyordu. Gelen misafirlere farklı etkinlikler ve farklı faaliyet alanları sunmadığınız zaman misafirler farklı merkezlere yönleniyorlar. Turizmin çeşitlendirilmesi ve bu alanda görsel bir şölen yaşatmak açısından ve tarihsel açıdan da Nevşehir ile özdeşleşmiş ve şehrimiz için bir sembol olan lalenin yeniden Nevşehir’de canlandırılması için bir hayalimiz oldu. Tarım ve Orman Bakanlığına, Nevşehir Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü’nde Lale Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü kurulması yönünde bir talep ilettik. Fakat sahada çok ciddi lale varlığı olmayınca bu talep biraz havada kaldı. Öncelikli burada lale varlığını çoğaltarak ciddi bir alt yapı oluşturarak bakanlığımızın onayı ile birlikte lale çeşitliliğinin artırılması amacıyla Lale Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü oluşturabileceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

ÜRETİM YAYGINLAŞACAK

Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Okan Yılmaz da Nevşehir’in sembolü olan laleyi bu topraklarda yeniden yaygın halde üretimini gerçekleştirmek amacıyla proje yaptıklarını söyledi.

Nevşehir ve Kapadokya’nın lale şehri olarak bilindiğini aktaran Yılmaz, “Rumuz olarak lale, tarihi eserlerimizde yoğunlukla kullanılmıştır. Lalenin tekrar gerçek kimliğine kavuşması  için Caner Özdemir amcamıza böyle bir proje uyguladık.  25 bin lale soğanı aldık, ücretsiz olarak verdik. Bu 25 bin lale soğanı için 5 renk üzerinden proje yaptık. 125 bin civarında lale soğanı üretimi gerçekleştirilecek.  Üretilen lale soğanları da turizm yörelerinde ve belediyelerin park ve bahçe düzenlemelerinde kullanılacak.” dedi.

Üretimin yaygınlaşarak büyüyeceğini ifade eden Yılmaz, “Bu yıl 125 bin, gelecek sene 300 bin, daha sonra 500 bin ve 1 milyon civarında üretim yaparak özellikle Nevşehir bölgesinde tekrar lalenin eski günlerine kavuşturulması için proje gerçekleştirmiş olduk. Şu anda laleler büyüdü, olgunlaştı, çiçeklerini de tam açtığı döneme denk geldi. Çiçekler solduktan sonra kelleri kesiliyor lalelerin soğanları olgunlaşmaya bırakılıyor ve haziran ayına doğru da hasat yapılıyor. Bir yıl sonrasının satışı için depolanıyor. Pilot uygulama olarak başarılı olduğunu gördük. Ürgüp merkezli olarak Nevşehir’in farklı alanlarında da ekimini yapmak için çaba harcayacağız.” ifadelerini kullandı.

Törene Vali Becel'in yanı sıra, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Kamil Duru, İl Genel Meclisi Başkaı Gürbiz Dinç ve Kapadokya Üniversitsi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar katıldı.