Nevşehir Valiliği önünde mayıs ayı enflasyon oranının açıklanması nedeniyle basın açıklaması yapan Sevimli, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının memur ve emekli aylıklarını erittiğini, bu nedenle yüzde 50 ek zammın ve enflasyon farklarında eşel-mobil sitemine geçilmesinin zorunlu hale geldiğini söyledi.

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, mayıs ayında enflasyon (TÜFE)  yüzde 2.98 artmıştır” diyen Sevimli, “2022 yılının ilk beş ayındaki TÜFE artışı ise kümülatif  yüzde 35.62’dir. Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP’a göre mayıs ayı enflasyonu yüzde 5.46’dır.” diye konuştu.

“MEMUR VE EMEKLİ YÜZDE 28.12 ALACAKLI”

Kamu görevlileri ve emeklilerin aldığı artışın eridiğini savunan Sevimli, şöyle konuştu: “6. dönem toplu sözleşme gereği ocak ayında yüzde 7.5 artış alırken alınan artış daha ilk aydan erimiş, 5 aylık enflasyon yüzde 35,62 olmuştur. Yani kamu görevlileri ve emeklileri şimdiden yüzde 28,12 alacaklı hale gelmiştir. 9/1 derecedeki bir memurun sadece mayıs ayı kaybı 1819 TL olurken 5 aylık kaybı ise 5 bin 420 TL olmuştur. Kaldı ki bu veriler TUİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre hesaplanmıştır. Markette, pazarda, konutta, ulaşımda, faturada hissedilen enflasyonun çok daha fazla olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Temmuz ayında verilecek olan enflasyon farkı geçmiş kayıpları karşılamamaktadır.  Kamu çalışanları ve emeklilerini hissedilen gerçek enflasyon altında ezdirmemek için öncelikle şimdiye kadar olan kayıplar karşılanmalı, enflasyon farkının dışında en az yüzde 50 ek zam yapılmalıdır. Temmuz ayından itibaren aynı sorunun yaşanmaması için enflasyon farkları aylık olarak verilmelidir.”