Araz açıklamasında “Online rezervasyon sisteminde dünyayı ve ülkemizi sarmış bir booking.com gerçeği var. Ülkemize gelen turistten yıllık şu kadar gelir elde ettik diye hesap yapıyoruz ama kimse booking.com´a giden komisyonu hesaplamıyor. Aslında turizmden kazandığımız gelir tekrar ülke dışına çıkıyor.

Rakamlara bakıldığında Türkiye´de turizm sektörünün en büyük ortağı booking.com oluyor. Yaptığımız bir araştırmaya göre dünyada booking.com´un karının en büyük bölümünü Türkiye´deki oteller oluşturuyor.

Belki rezervasyon sayısında değil; ancak gelir kaleminde Türkiye ön sıralarda yer alıyor. Sebebi de basit; Türkiye´de otellerden alınan komisyonun bazı otellerde %50´lere kadar çıkması.

Şimdi gelelim booking.com´un Türkiye pazarını açmaya; Kapadokya´da ortalama 400 tesis odalarını booking.com üzerinden satıyor. Bu rakam İstanbul´da 2500, Türkiye genelinde ise 6000´lere kadar çıkıyor.

Booking.com otelciler ile %15´den başlayan komisyonlarla çalışıyor. Ancak işin rengi booking.com´un tavsiye listesine girmek ve web sitesinde ön sıralara çıkmak isterken değişiyor.

Komisyon oranları %50´ye kadar artıyor. Böyle bir uygulama dünyanın başka hiç bir yerinde yok. Bölgemizdeki oteller booking.com´a 1 yılda aylık ortalama 1.000.000 TL komisyon ödüyor ve yine yaptığımız araştırmalarda edindiğimiz bilgilere göre; şirket Türkiye´de herhangi bir vergi ödemiyor, komisyon faturaları Hollanda merkezli bir şirket tarafından kesiliyor ve paranın Alman Bankasındaki şirketin hesabına gönderilmesi isteniyor.

Neden biz Valiliğimiz, Ticaret Odamız ve Ahiler Kalkınma Ajansı yardımıyla bölgemiz için booking.com gibi bir site yapıp, komisyon almadan bu işi yapmayalım? Bölgemize gelecek kişi zaten Cappadocia yazıp Google´dan arama yapacak, yeni yapılan sistemden kişi oteli bulacak ve bölgemizin yıllık ortalama 12.000.000 TL kaybı önlenmiş olacak.

Tabi süreç biraz zaman alır ama işletme sahiplerinin kararlılığıyla bu paranın yurt dışına gitmesi engellenebilir. Amacımız booking.com gibi sitelere komisyon ödettirmeden turizmden gelen dövizin ülkemizde kalmasını sağlamaktır” diye konuştu. Haber: Mehmet KARACA