Toplantıya fakülte dekanı Nurzhan Kuantayuly, profesörler ve öğretim üyeleri, öğrenciler ve yüksek lisans öğrenciler katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Gazetecilik Fakültesi dekanı, seçkin konukları tanıttı. Nurzhan Kuantayuly: Menderes Demir,  Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı, Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Tertip Komitesi Başkanı,  Yılmaz Karaca, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı, Türk Dünyası Belgesel Film Festivali 0nur Kurulu Üyesi, Cafer Esendemir, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı-Yönetmen Yapımcı, Oguzhan Bayrak, Basın Vakfı Başkan Yardımcısı. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu 2014 yılında Ankara'da kurulmuştur. Federasyon, mesleki faaliyetlerinin yanı sıra kültür, sanat ve sinemaya da katkı sağlamak için aktif olarak çalışmaktadır. Merkezleri Ankara ve İstanbul'da bulunmaktadır. 2022'de Fikirde birlik 9 ülke ve 9 şehir Türk Dünyası Festivali VII Belgesel Film Festivali sloganı ile VII Türk Dünyası Belgesel Film Festivali'n yapacak.

Menderes Demir: 2017 yılında Türk Dünyası Görüntü Yönetmenleri Platformu kuruldu». Platform, 2018 yılından bu yana Tataristan, İstanbul ve Almatı, Kazakistan'daki Kazan'da Türk dünyasından 6 kez film gösterdi. 2019 ve 2021 yıllarında Amasya Üniversitesi ilk Türk Dünyası Gazeteciler Sempozyumu'nu, 2022 yılında ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde «İkinci Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu» üniversitelerinizden 3 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. 2021 ve 2022 yıllarında Yakın Doğu Üniversitesi tarafından iki kez «Uluslararası Film Sempozyumu» düzenlenmiştir. 23 Şubat 2022'de ilan edilen Festival'e 261 film katıldı. Türk dünyasının film yönetmenleri ve belgesel uzmanları heyecanla festivalin sonuçlarını bekliyor. KazNU Gazetecilik Fakültesi doktora öğrencisi Nurlan Nauryzaliev'in belgesel filmi «Ush Yshek» finalistler arasında yer aldı. Türk dünyasının kültür, sanat ve sinemasına hizmet ediyoruz. 9 ülkeden 16 üniversite, festival ve sempozyum için proje ortaklıkları kurmuş ve kuruluşlar, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, iletişim medya kuruluşları ile işbirliği içinde yürütülmektedir».

Görüşmede Menderes Demir, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu ile işbirliği ve destek sağlayanlara «Teşekkür Belgesin» verdi. Toplantıya gelen Türkiye'den gazeteciler deneyimlerini paylaştı ve geleceğin gazetecilerine tavsiyelerde bulundu. Geleceğin gazetecileri Türkiye'deki ifade özgürlüğü, iş tecrübesi, uluslararası gazeteciyi sıradan bir gazeteciden farklı kılan özellikleri ve diğer pek çok konuyla ilgili sorular sordu. Toplantının sonunda Gazetecilik Fakültesi ile Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu gelecekte Türk medyasında staj, internet medyasında görsel makalelerin yayınlanması gibi konularda işbirliği yapılması Türk Dünyası Belgesel Film Festivali'ne katılmak konusunda mutabık kaldı.

Söz konusu federasyonun yürüttüğü çalışmaların genç neslin eğitimine, manevi değerlerimizin korunmasına ve yaşatılmasına, Türk dünyasının değerlerinin tanıtılmasına ve yükseltilmesine katkı sağladığına inanıyoruz.

Safura Böribayeva

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Gazetecilik Fakültesi

UNESCO Gazeteciliği ve İletişim Bölümü