Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni (NEVESOB) ziyaret etti.

Burada Birlik Başkanı Mehmet Pınarbaşı ve oda başkanlarıyla bir araya gelen Palandöken, esnafların sorunlarını dinledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Palandöken, Türkiye’de çalışan yabancı uyruklar konusunda şunları söyledi: “Göç neticesi memleketini terk edip buraya sığınmacı olarak gelen, ondan sonra da kendi ekmeğini kazanmak için farklı alanlar ama eşit değil. Bunlar çalıştıkları zaman bizim gibi vergi mükellefi olmalarına gerek yok. Bildiğiniz üzere açacakları o işin bölgeye zarar verip vermediğini tespit etmek de mümkün değil. Ama devlet politikası. Şimdi bizim iş yerlerimizde çalışmak için ara eleman bulmakta zorluk var. Meslek liseleri yeni bir öğretim dönemine dönüyor. Ticaret erbapları da kendilerine bu tür kaliteli vasıflı yetişecek elemanlara da özel imkanlar tanıyor. Dolayısıyla bizim de de TESK olarak mesleki eğitimle ilgili önemli projeleri hayat geçirdik, halen geçiriyoruz. Hibe projeleri aynı zamanda mesleki eğitim koordinasyonu, Avrupa Birliği, UNİCEF gibi çocuk haklarının korunmasıyla ilgili projeleri halen yürütüyoruz. Biz TOBB, TESK gibi kurumlar burada AB Karma İstişare Komitesi’nde meslek örgütlerinin temsilcileri AB’de de bunu dile getiriyoruz. Önemli bir belirginliğe geldi ama bu öğretim yılında sayın bakan bu konuda çok özverili çalışıyor. Bu meslek liseleriyle ilgili eğitim öncesi staj döneminde de bunların sigortalı olarak çalışmaları çocukları sevk edecek. Yoksa o çocuklar iki yıllarını kaybetmiş oldukları için anne babaları da böyle mesleki eğitime ağırlık vermiyorlardı. Ama teknik eleman kendi genel müdüründen çok maaş alırdı. O zaman cazip hala geliyordu. İnsana değer verdiğiniz sürece onun kazancını temin ettiğiniz sürece bu işler hallolacak.”

“VERGİ VE PRİM ÖDEMELERİ LAZIM”

Yabancıların vergi ödememe konusunda da konuşan Palandöken, “Evet vergi vermiyor. Böyle bir adaletsizlik olmaz. Eğer buraya sığınmacı olarak geldiyse ayrı, kabulümüz. Çünkü yurdunu yuvasını terk etmiş gelmiş. Ama bunlar misafirimiz, dönmesi lazım. Bugün mevcut benimle aynı işi yapıyorsa benim şartlarıma uyması lazım. Ne lazım, vergi vermesi lazım, sağlık sigortası primi ödemesi lazım. Sadece gelip ışığın durduğu yerde cam silme, şehirdeki görkemli yeri bozma değil. Bizle birlikte aynı şartlara haiz olursa bizim de AB’de bize tanınan haklar gibi onlara da olursa gelsinler açsınlar iş yerlerini.” ifadelerini kullandı.  

“ESNAF KAR ORANINI EN ALT SEVİYEDE TUTUYOR”

Esnafın kar oranını en alt seviyede tutarak satış yaptığını söyleyen Palandöken, şöyle konuştu:

"Hükümetimiz enflasyonu düşürmek istiyor. Biz elimizi taşın altına koyuyoruz. Esnafın zaten kar marjını biliyorsunuz. Yüzde 10, yüzde 5 hatta aldığımız fiyata satmaya gayret ediyoruz ama maalesef vitrinlerde görüyorsunuz 'indirim yüzde 50+40' diyor. Böyle bir kazanç olur mu, böyle bir indirim olur mu? tuzak. Artık marketler kendi aralarında anlaşmışlar, birisi yağ grubu, birisi deterjan grubu, diğeri temizlik malzemelerinin farklı versiyonlarını satıyor. Şimdi tam kırtasiye mevsimi. Esnaf borçlandı, kırtasiye malzemesi aldı ama onlar da hemen buna döndü. 3 gün sonra göreceksiniz bizim kırtasiyeciler hiçbir şey satamayacak. Onlar fiyatları kıracak ve satacaklar. Yani bizim aldığımız fiyatın altında satılması mümkün mü? Biz tek başımıza dükkanı bekliyoruz onlar insan da çalıştırıyor. Bu haksız rekabet esnafı perişan ediyor. Biz devletimizin yanında olmakla birlikte enflasyonu düşürmek için çare arıyoruz. Yasa çıksın, bunlar yağı yok zamanında 3 katına çıkarmasın."

Palandöken, küçük esnafın borçlarını ödeyerek ticaretini sürdürebilmesi için kredi alma şartlarında kolaylık sağlanması gerektiğini de belirtti.