Pek çok ödülleri bulunan Yönetmen Mustafa Karakaya’nın çekimlerinin bir kısmına başladığı “Mavi Branda” filminin senaryo kitabının storyboard çizimlerini ressam yazar Osman Aytekin yaptı. Kitap 138 sayfa.

KİTAP TANITIM YAZISINDAN:

“Eğer eğimi iyi veremediysen taşlar su almış demektir ve taşlar su alırsa, artık geri dönüşü olmayan bir yola girilir. Yolunu bulamayan su şaşırır ve yavaş yavaş derine sızmaya başlar. İşte o derindeki sızılar, kendine bir yer edinir ve orayı çürütmeye başlar. Güneş ne kadar ısıtırsa ısıtsın, gökyüzü ne kadar çabalarsa çabalasın, hiç kimsenin gücü o sızıyı kurutmaya, yok etmeye yetmez.

Annesini sık sık ziyaret eden Yusuf, yağmur sularından erimeye başlayan evin damını mavi bir brandayla örter. Renginden dolayı bunu bir zevksizlik örneği olarak gören, evin hemen yanı başındaki butik otelin sahibi Mimar Fikret, durumu bir takıntı haline getirir. Oda sayısı müşterilerin beklentisini karşılamayan otelin, artık genişlemesi gerekmektedir. Kocası öldükten sonra, aileyi tekrar toparlamakta zorlanan Hediye Teyze’nin ise, evi satmaya pek gönlü yoktur.

Andrey Tarkovski, Mühürlenmiş Zaman kitabında “İnsan seyirciye bir düşünce aşılayacağım diye uğraşmamalı. Bu son derece faydasız ve anlamsız bir görev. Seyirciye hayatı göstermek çok daha iyidir. O nasıl olsa bunu doğru bir şekilde değerlendirmesini bilecektir.” der.

Hayatın tam da ortasında bulunan Mavi Branda, bakalım bize neleri gösterecek…”

 KİTABIN KONUSU KAPADOKYA’DAN

Yönetmen Mustafa Karakaya kitabın konusunu Kapadokya’da yaşanan gerçek olaylardan esinlenerek kaleme almış.

Mavi Branda kitabın tanıtım yazısında da olduğu üzere Hediye Teyzeyi sık sık ziyaret eden oğlu Yusuf, yağmur sularından erimeye başlayan evin damına mavi bir branda serer. Renginden dolayı mavi brandayı takıntı haline getiren Mimar Fikret, oda müşterilerinin beklentilerini karşılayamayan butik otelini genişletmeyi düşünür. Hediye Teyzenin evine göz diken Mimar Fikret amacına ulaşabilecek mi?

Mimar Fikret, Hediye Teyze ve diğerlerini neler bekliyor? Kitap konusu Kapadokya’da geçiyor. Gerek kitap konusu ve gerekse kitap, senaryo açısından size olaylara başka bir pencereden baktırıyor.

KİTABIN İSMİ NEDEN MAVİ BRANDA

Kitabın sonlarında Yönetmen Mustafa Karakaya ile yazar/editör İsrafil Baran bir de söyleşi yapmış. Kitap ve öyküsü hakkında detaylı bilgileri bu söyleşide görmek mümkün. Yönetmen Karakaya, Mavi Branda’nın bir zevksizlik örneği mi, yoksa bir gereklilik mi? Sorusuna açıklık da getirmiş.

Senaryoyu zenginleştiren bir yanıyla da toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkan unsurlardan biri de açgözlülük, çıkarcılık ve para kazanma hırsı farklı boyutlarıyla karşımıza çıkıyor.