Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile 20/3/2021 tarihli ve 31429 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan damızlık küçükbaş hayvan yatırımının ve damızlık koç-teke alımının 2022 yılında Nevşehir dahil 21 ilde 3 bin 535 küçükbaş hayvan ile bu yıl uygulanacağı belirtildi.

Bu kapsamda yayınlanan damızlık koç-teke alımı uygulama rehberine (Tebliğ No 2021/4) göre, koç-teke alımına yüzde 50 oranında hibe verilecek. Aktif küçükbaş hayvan işletmesinde bulunan her 30 baş anaç koyuna karşılık 1 baş koç-teke olmak üzere en fazla 5 baş koç-teke alınabilecek. Damızlık koçlar Akkaraman ve Anadolu Merinosu ırkı olup en az 12 en fazla 36 aylık yaşta olacak. Damızlık koçlar Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenmekte olup 2022 yılı için damızlık koç fiyatı 4 bin TL/baş olarak belirlendi. Koç alan yetiştiriciler 2 yıl kendi işletmelerinde tutmak zorunda olacak.

Damızlık koç alımına yüzde 50 hibe desteği projesinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine 24 Haziran tarihine kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

Aktif küçükbaş hayvan işletmesi olan yetiştiriciler ise nüfus cüzdanı fotokopisi, işletme tescil belgesi ve işletmedeki hayvan varlığı listesi ile başvuru yapacak.