NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe İlahiyat Fakültesi Dekanı Yardımcısı Dr. Mustafa Sağlam, bölüm hocaları ve öğrenciler katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan NEVÜ İlahiyat Fakültesi öğretim elemanı Arş. Gör. Yusuf Asım Söylemez, “Z Kuşağı- Medya ve Algı” üzerine öğrencilerle söyleşide bulundu.

Söylemez, kuşak araştırmalarına dair akademik çalışmalardan bahsederek, sosyal ve teknolojik gelişmelerin nesillerin sosyo-kültürel bakış açılarını nasıl etkilediği üzerinde durdu.

Sessiz kuşak, bebek patlaması kuşağı, x kuşağı, y kuşağı ve günümüzde yaygın olarak kullanılan z kuşağı kavramsallaştırmaları ve mensupları arasındaki farklara dair tespitlerde bulunan Söylemez, kavramların algı dünyasını etkilediğini söyledi.

Konuşmada Jean M. Twenge örneği ile Amerika, Shelina Janmoohammed üzerinden İngiltere ve Müslüman dünya ve evrim kuramı üzerinden Türkiye’deki kuşak araştırması çalışmalarını anlatan söylemez, günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelerin sonucunda ortaya çıkan insanın “özne olma” konumu ve “yabancılaşma” sorununa değindi.

Bu gelişmelerin bireylerin bilgi, eğlence ve yakınlık anlayışlarında sebep olduğu değişikler ile hız ve haz üzerinden bir düşünce ve yaşayış mekanizması oluşturması üzerinde duran Söylemez, günümüzde yapabilmenin, performansın reklamlar ve sloganlar aracılığıyla bireyi tüketim öznesi konumuna indirgeyerek özgürlüğünü elinden aldığını vurguladı.

Söylemez, konuşmasının devamında, postmodern iklimde mahremiyetin şeffaflığa kurban edilerek sanal ortamlarla birlikte bir gözetleme toplumunun oluştuğunu, gençlerin sosyal medya kullanım alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerektiğini ifade ederek, dijital dünyada kimlik sahibi kalarak yaşamaya dair önerileriyle konuşmasını tamamladı.     

Söyleşi programı sonunda yapılan çekilişle bir öğrenciye NEVÜ Sezai Karakoç Yaşam Merkezi içerisinde bulunan Türkiye Diyanet Vakfı Kitabevi’nden kullanılmak üzere hediye çeki, üç öğrenciye kitap seti, dört öğrenciye ise NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin tarafından gönderilen kitaplar hediye edildi.