Vali Becel ve Rektör Aktekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve mali desteğiyle NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cesur Pehlevan başkanlığındaki ekip tarafından Nevşehir’in Gülşehir ilçesi Yeniyaylacık köyü bölgesinde konut alanı için başlatılan çalışmalar sırasında fark edilen ve milyonlarca yıl öncesine dayandığı belirtilen fosil kazı çalışması alanını ziyaret etti.

Yeniyaylacık Fosil Lokalitesi Kazı çalışmalarında elde edilen fosil buluntuları ve  laboratuvar aşamasında yapılan işlemleri hakkında Vali Becel ve Rektör Aktekin’e bilgi veren Pehlevan, 2014 yılında Nevşehir Müzesi Müdürlüğü ile ortaklaşa başlatılan kurtarma kazısını 2017 yılından itibaren ise önce Bakanlar Kurulu daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsünde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve mali desteğiyle NEVÜ  Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yener Bektaş’ın kazı başkan yardımcılığında, ulusal ve uluslararası bilim insanlarının katkılarıyla sürdüklerini söyledi.

Yeniyaylacık Fosil Lokalitesi kazısı çalışmalarından elde edilen fosiller üzerindeki bilimsel araştırmaları NEVÜ Kapadokya Doğa Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADAM) laboratuvarlarında sürdürdüklerini söyleyen Pehlevan “Yeniyayalacık fosil lokalitesi tipik bir Geç Miyosen lokalitesidir. Bu alandan Geç Miyosen dönemde yaşamış olan zürafa (Giraffidae), gergedan (Rhinocerotidae), hortumlular (Proboscidae), kemirgenler (Rodentia), sırtlanlar (Hyaenidae), gelincik (Mustelidae), atlar (Equidae), boynuzlugiller (Bovidae), geyikler (Cervidae), domuzlar (Suidae) ve Yer domuzu’na (Orycteropodidae) ait fosiller elde ettik. Bu yıl yürüttüğümüz çalışmalarda korunma durumları çok iyi olan gergedanlara, atlara, hortumlulara ve boynuzlugiller’e ait önemli fosilleri açığa çıkardık. Bu fosillerden elde edileceğimiz veriler Türkiye omurgalı faunasının daha iyi bilinmesine olanak sağlayacağı gibi Yeniyaylacık Lokalitesi’nin coğrafi konumu, jeolojik özellikleri ve içerdiği fauna elemanları ile Anadolu paleontolojisine oldukça önemli katkılar sağlayacak” dedi.

Başarılı çalışmalarından dolayı Pehlevan başkanlığındaki kazı ekibini tebrik eden Rektör Aktekin ise  'Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler' arasında ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisaslaşan üniversite olarak değişik bölgelerde Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütülen bilimsel araştırma, kazı ve restorasyon çalışmalarının önemine ve bölge turizmi açısından etkisine değindi.

Kazı ekibinin yürüttükleri başarılı çalışmalarının memnuniyet verici olduğunu belirten Vali Becel de, üniversitenin eğitim ile birlikte bölgenin sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel zenginliğinin geliştirilmesi ve tanınırlığının arttırılmasına yönelik yürüttükleri çalışmaları her daim desteklediklerini ifade etti.