TÜRKÇE ADI     : SİYAH BANTLI ÖRÜMCEK YABANARISI  

YÖRESEL ADI   : ADİ YOL EŞEKARISI- AT KATİLİ ARI- BOĞAZ KIRICI ARI 

LATİNCE ADI    : ANOPLIUS VIATICUS 

İNGİLİZCE ADI : BLACK-BANDED SPIDER WASP

Açıklama

Genellikle siyah bantlı örümcek yabanarısı olarak bilinen Anoplius Viaticus, bir örümcek yabanarısı türüdür. Pompilidae eşekarısı içinde en yaygın olanı örümcek eşekarısı veya adi yol eşekarısıdır. Yalnız avlanırlar ve avını yakalayıp felç ederler. Genellikle örümcekleri yerler. Uzunluğu 14 mm. Venezuela ve Kolombiya bazı bölgelerinde At Katili Arı denir. Bazı özel büyük ve parlak türlerine Brezilya'da Boğaz Kırıcı Arı denir. Anoplius Viaticus örümcek avlayan yabanarısıdır ve dir. 

Morfoloji 

Diğer güçlü arılarda olduğu gibi, siyah bantlı örümcek yabanarısı (Anoplius Viaticus) daha verimli uçuş için değiştirilmiş bir göğüs kafesi vardır. Ön ayaklarını en iyi kazmak için kullanan eşekarısı türüdür.
Siyah bantlı örümcek yabanarısının genellikle uzun dikenli bacakları vardır. Arka uyluk bacağı çok uzundur. Karnın ilk iki bölümü vücuda ince bir görünüm verir ve çok dardır. Genellikle siyah, ama çok parlak renkli türlerde arının gövdesi, metalik yansımalarla bazen siyah bazen de mavi görünür. Çoğu türlerin uzun kanatları vardır. Ancak Brachypterous ya kısa kanatlıdır ya da  kanatsız türler olarak  bilinmektedir. 
Örümcek eşekarılarının, bacak birleşme noktasının üzerinde göğüs kafesinin orta bölümünde gövdeyi ikiye ayıran enine bir oluk vardır. Diğer yaban arılarında olduğu gibi, adi yol eşek arısının erkeklerin 11, dişilerin 10 bacak eklem yeri (flagellomere) ve antenleri vardır. Arka bacaklarında mahmuz ve ince  tüyler vardır. Dişiler erkeklerden daha büyüktür. Renkleri ve kanat görünümü birçok türler arasında büyük ölçüde farklılık gösterir. Uyarmak ve saldırgan düşmanları geri püskürtmek için, genellikle siyah üzerine, kırmızı, sarı, beyaz veya turuncu lekeler vardır. Larvalar fiziksel kontrol ile tespit edilebilir.
Larvalar canlı örümceğin üzerinde beslenirler. Zamanla, bu örümcek ölecek ve olgun yabanarısı larvaları daha sonra pupa olacaktır. Genellikle yaz mevsiminde bir yetişkin olarak ortaya çıkarlar. Güney İngiltere’de mart ayından itibaren kanatlanırlar. Bu arılar, kışı derin bir yuva içinde geçirirler.  

Dağılım

Pompilidae dünya çapında altı alt gruba ve 5.000 türe ayrılır. Orta ve Güney Amerika’da, Avustralya’da, Afrika'da ve Avrupa’nın en kumlu ve fundalık alanlarında yaşarlar. 

Ekoloji Ve Davranış

Avlarının boyu büyük olduğu için, genellikle avladıkları örümceklerin yuvalarını kullanırlar veya yakınlarda uygun bir toprağa tünel kazarak yuvalarını inşa ederler. 

Yaşam Döngüsü Ve Diyet

Diğer birçok eşekarısı türünün aksine, bu tür eşekarısı yalnız yaşar ve yalnız yuva yapar. Dişi eşekarısı antenleriyle ağacın gövdesindeki örümceği bulur. Arkasında bulunan uzun matkabı ile ağacın gövdesini deler. Sonra iğnesini kullanarak örümceği felç eder ve yumurtlama borusunu kullanarak örümceğin üzerine tek bir yumurta bırakır. Larva kendi çeneleri sayesinde yumurtanın kabuklarını kırarak yumurtadan çıkar ve örümceğin üzerinde beslenir. Yetişkin siyah bantlı örümcek yabanarısı, çeşitli bitkilerle ve nektarla beslenen böceklerdir. Dişi eşekarısı larvaları beslenmek için; kurt örümcekleri (Lycosidae), avcı örümcekleri (Sparassidae), babun örümcekleri (Harpactirinae), yer örümcekleri (Gnaphosidae), çim örümcekler (Agelenidae), yengeç örümcekleri (Thomisidae) ve sıçrayan örümcekler (Salticidae) gibi çeşitli örümcekleri ararlar.  
Türler 
Anoplius, Pompilidae familyasından mavi-siyah örümcek yabanarısı denen bir cins arı türüdür.
1.    Anoplius aethiops (Cresson 1865)
2.    Anoplius americanus (Beauvois)
3.    Anoplius amethystinus (Dahlbom)
4.    Anoplius apiculatus (Smith)
5.    Anoplius atrox (Dahlbom 1843)
6.    Anoplius carolinus (Banks 1921)
7.    Anoplius caviventris(Aurivillius, 1907)
8.    Anoplius cleora (Banks 1917)
9.    Anoplius concinnus (Dahlbom, 1845)
10.    Anoplius depressipes Banks 1919
11.    Anoplius illinoensis (Robertson 1901)
12.    Anoplius infuscatus (Vander Linden, 1827)
13.    Anoplius ithaca (Banks 1912)
14.    Anoplius krombeini Evans 1950
15.    Anoplius marginalis (Banks 1910)
16.    Anoplius marginatus (Say 1824)
17.    Anoplius nigerrimus (Scopoli, 1763)
18.    Anoplius relativus (Fox)
19.    Anoplius semirufus (Cresson 1867)
20.    Anoplius subcylindricus (Banks 1917)
21.    Anoplius viaticus (Linnaeus, 1758)
22.    Anoplius virginiensis (Cresson 1867)