Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, TBMM Başkanlığına terörle mücadele gazilerinin ve engelli vatandaşların kullandığı ve ulaşmakta sorun yaşadığı ortez ve protez sorunları hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanması için soru önergesi verdi.

Sarıaslan, soru önergesinde, “Terörle mücadele gazilerimizin ve engelli yurttaşlarımızın kullandığı ortez ve protezleri için hazırlanan SUT listesi uzun yıllardır güncellenmemiştir. Tüm gazilerimiz, 1 yıl süre ile sıra bekletilerek Ankara Gaziler Hastanesine mecbur bırakılmıştır. Yıllardır değişmeyen protez ve ortez fiyatları acilen güncellenerek, gazilerimiz ve engelli yurttaşlarımız mağdur olmadan istedikleri protez ve ortez merkezlerinde protezlerini yaptırabilmelidirler. SGK’nın engellilerimize ve gazilerimize ödediği protez ve ortez bedelleri enflasyon ve kur artışları karşısında çok düşük fiyatlarda kalmıştır. Bu nedenle ortaya çıkan binlerce liralık farkı ihtiyaç sahipleri kendi cebinden ödemektedir. Ödeyemeyen engelli vatandaşlarımız kırık, bozuk protezleri kullanmak zorunda kalmakta ya da evlerinden çıkamamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Sarıaslan, şu soruları yöneltti: “Protez ve ortez fiyatları son 1 yılda ikiye katlanmışken SGK’nın bu cihazlar için ödediği miktar 10 yıldır neden değişmemiştir?”, “Protez ve ortez cihazlarının alınabilmesi için SGK tarafından karşılanan miktarın artırılması yönünde Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?”, “Gazilerimizin ve engelli vatandaşlarımızın yaşamış oldukları bu mağduriyeti ortadan kaldırmak için fiyat ve katkı paylarının güncellemesi ne zaman yapılacaktır?”