Bilimsel haliyle NaCl

Bildiğiniz adıyla TUZ

Bilmediğimiz şeyse;

     Yerin onlarca metre altından bin bir zorlukla çıkarılırken, her evin olmazsa olmazını karşılarken, Türkiye’nin en kaliteli tuzunu-bu önemli bir iddiadır- üretirken, ait olduğu bölgenin belediye başkanı dahil şu ana kadar yetkili hiç kimsenin “kardeşim siz ne yapıyorsunuz burada?” demediği, bireysel gayretlerle yüzde 99.7 oranında saf ve tertemiz bir tuz üreten insanların kısaca gaile alınmayanların hikayesidir tuz.  

   Tevatüre göre Tuzköy’de bundan 700 yıl kadar önce Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin himmeti ile oluşan tuz, o gün bu gündür ekmeğimizin katığıdır.

   Tuz olmadan ne aş olur ne ekmek.

   Peki, esasen altından bile daha değerli bu mineral neden hak ettiği değeri görmedi? 

       Çünkü çok ve ucuz.

     Malumdur ki bir şey çoksa, ne kadar önemli olursa olsun değeri düşüktür. Altın olmadan da yaşanır ama tuz olmadan asla. Öyleyse çok daha fazla önem vermemiz gereken bu maden ne yazık ki hala birkaç gönüllü insanın fedakârca çabaları ile gün yüzüne çıkabiliyor.

   Yıllardır, öncelikle siyasiler olmak üzere, yönetici ve idarecilerin “gündelik iş” listesinde ziyaret edilmesi gereken yerler sıralamasına dahi henüz girememiş bu maden, esasında alternatif arayan herkesin ilk uğraması gereken yerlerin başında gelmelidir.

   Reklama gireceği için firma adı, fabrika ismi, tuz markası adı vermek istemiyorum ama ilimizin değerli iki insanının bireysel çabalarıyla Türkiye’nin, hatta dünyanın en kaliteli tuzlarının üretildiği Tuzköy’deki bu işletmelerde olağan yemeklik tuz üretiminin dışında atık su temizleme tabletleri de üretiliyor ki önemli bir pazardır.

   Benim önerimse tüm bunların dışında tuzun sağlık turizminde kullanılması çalışmasının ele alınması gerektiğidir.

  Evet, kimse belki şu ana kadar önemsemedi, dikkate bile almadı ama tuzun sağlık turizminde önemli bir yeri vardır.

   Mevcut işletmeler içerisinde otel konseptinde veya sağlık odaları şeklide kurulacak tesisle dünyanın her yerinden astım hastaları için bir alternatif merkez oluşturmak mümkündür.

  Bu alanın nasıl çalışacağı konusu uzmanların bileceği iştir. Ne yapmak nasıl yapmak gerektiği ise kurulacak bir ekiple halledilecek kadar basittir. Amaç alternatif üretmekse ahan da alternatif. 

   Bize bölgenin tarihi dokusu yeter deniyorsa sözüm yok ama bölgenin her değeri bizim için önemli deniyorsa lütfen birileri bu konuya el atsın.