Günlerdir koronovirüs illeti benim annemin rahatsızlığı ve benzeri sorunların yoğunluğu nedeniyle sizlere izninizle biraz ŞÖM’ den bahsedip kafa dağıtmak istiyorum.

Mart ayı başında ben Türkiye’nin en büyük ve güçlü STK’larından olan TOBB NTSO mensubu olmam nedeniyle, canım rahmetli babamın kıymetli, varlığından gurur duyduğu sevgili Yaşar SEYMAN'ın davetine icabet ederek katılımında bulunduğum çalıştaydan bahsetmek istiyorum. Gerçekten toplumumuzda ve yaşadığımız alanlarda çok önemli yaraya parmak basan bir konunun çalıştayıydı.

Türkiye Barolar Birliği, Barolar, Avukatlar, Kadın Dernekleri, Sivil Toplumun özellikle Kadın ve Kırılgan Gruplara ilişkin Koordinasyonunun İyileştirilmesi ve Ağ kurulumunun Genişletilmesi BİRİNCİ BÖLGE ÇALIŞTAYI VE BİRİNCİ DANIŞMA KURULU TOPLANTISININ ilki Ankara da yapıldı.

Türkiye’de Adalete erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine destek projesi çok değerli konuşmacılar ve katılımcılarla enine boyuna görüşüldü.

Katılımcı uzmanlardan Yaşar Seyman kendini STK’lara adamış çok iyi bir yazar ve siyasetçi ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Uzmanı olarak katılımda bulundu, Av. Sema Aksoy tespit edilen Yedi il düzeyinde yapılmış olan çalışmaları ve durum tespiti hakkında çalışmaları anlattı.

Gökhan Dinç STK ve Baro işbirliğinde görünürlük ve yaygınlaştırma hakkında bilgilendirdi.

Bu projede büyük katkısı olan İsveç adına İsveç Ankara Büyükelçi Müsteşarı Malin Stawe’de bilgilendirmede bulundu.

Şimdi diyeceksiniz ki iyi güzel de bizim şehrimizle ne alakası var ya da ülkemizle ne alakası var? Çok alakası var.

Niye mi ŞÖM diye adlandırılan yani Şiddeti Önleme Merkezi olarak açılımı bulunan ve bu projeyle uluslararası büyük yol kaydedileceğine emin olunan bir projenin tam da göbeğinde yer alıyor Nevşehir Barosu ve Avukatları.

Baro içinde görevli Sema Yurtbilir’de fedakar çalışmaları ile yıllardır kadın STK’larına her türlü özveride bulunarak emeğini ve birikimini esirgemeyen bir avukat olarak yine projenin en önemli ayaklarından biri olduğunu biliyoruz şehrimizde. Yine bu toplantıda Baronun temsilcisi ve projenin en önemli ayağı olarak yer aldı. Ayrıca toplantıya STK temsilcisi olarak Hayriye Demirbilek te iştirak etmişti.

Türkiye de Nevşehir bu ŞÖM bölgelerinden biri olması gerçekten çok önemli.

On sekiz yaşımdan beri STK’ların içinde olmamdan dolayı özellikle şiddete maruz kalan kadınlar çocuk istismarları ve benzer vakalarda adli sorunların ne kar çok yaşandığına bizzat şahit olmuşumdur. Baroların bu konuya hassasiyet gösteri mutlaka bir çözüm bulacağından eminim. Bu çalıştayda Türkiye Kadın Dernekleri Başkanı Canan Güllü de bizzat yaşadıkları zorlukları ifade etti.

Nevşehir yedi pilot bölgeden biri diğer illerde şunlar

Samsun, Antalya, Balıkesir, Denizli, Rize ve Mardin Barosu...

Tüm Dünyada ve ülkemizde inşallah bu corona virüsü halledilip herkes sağlığına ve normal yaşantısına döndüğünde Nevşehir Barosu tarafından bu birim yani ŞÖM birimi kurulacak. Mağdurların artık direk başvuracağı bir merkez oluşacak .ŞÖM merkezinde Psikolog , daimi avukat, güvenlik ve gerekli tüm birimler oluşacak ..

Bir kadın bir anne bir eş bir STK mensubu, yıllarca kadın sorunlarına değinen ve bunlarla birebir söyleşiler yapıp yayımlayan bir basın mensubu olarak her türlü şiddete karşı olan ben, bu projede karşılıksız çalışmaya ben de varım dedim.

Bu arada evlerde geçen bu günlerde umarım aile içi şiddet çoğalmaz.

AİLE ŞİDDET ACİL YARDIM HATTI  numarasını da  yazmadan makalemi sonlandırmak istemiyorum.0 549 656 96 96....

Umarım bu zor karanlık günleri hep beraber atlatır projelerimize kaldığımız yerden devam ederiz…

Sağlıkla umutla en önemlisi sevgiyle kalın...