Yapılan açıklamada, “2023 üretim yılı ÇKS başvuruları başladı, 31 Aralık tarihinde sona erecektir. Destekleme alabilmeniz için Ziraat Odası üyeliğiniz aktif olmalıdır. Yeni yayımlanan ÇKS yönetmeliğince e - Devlet üzerinden başvurular alınmaktadır. Başvuru esnasında ‘Ziraat odasına kayıtlı üyeyim’ seçeneği işaretlenmektedir. Çiftçi eğer bağlı olduğu odaya başvurup çiftçiliğe devam ettiğini beyan etmez ve bilgilerini güncellemezse pasif duruma düşecektir. Pasif konuma düşenler destekleme alamayacaktır. Güncelleme yapmayan üyeler pasife çekilerek İl/İlçe Tarıma bildirilecektir. Mağdur olmamanız için 31 Aralık öncesi bağlı olduğunuz odalara gelerek bilgilerinizi güncelleyiniz.” denildi.

2022 yılı mazot gübre desteklemelerindeki ödeme değişiklikleri;

Askıya çıkan listedeki ödeme tutarları 31 Mart 2023 te hesaplara yatacak. Parasını erken almak isteyenler İnternet bankacılığı kullanarak paralarını Ziraat Bankasından Faizsiz masrafsız kredi kullanarak alabilecekler.Kredi kullanmak isteyenler Ziraat Bankasından Başakkart, Bankkart, Başak hızlı kart gibi kartlarının olması gerekli. Kullanılan kredi 31 Mart’ta bakanlık tarafından ödenecek. Kredi kullananda kullanmayanda yatan paralarla sadece yetkili yerlerden mazot ve gübre isterlerse hepsine mazot veya gübre alabilecekler paralar nakit olarak ödenmeyecek. Kredi kullanmak istemeyenlerin paraları 31 Mart 2023 te banka kartlarına yine sadece gübre ve mazot alınabilecek şekilde tanımlanacak.

Erken ödemeyi sıfır faizli kredi yöntemi ile erken alabilecek çiftçiler sadece ekmiş oldukları 6 üründe Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, tritikale ve çeltik ürünleri için alabilecek.

Diğer ürün üretimleri yapanlara yine ödemeler Mart / Nisan 2022 de ödenecek.

Ödemelerde 2022 ÇKS kayıtları dikkate alınacak.

Çiftçilerin mazot gübre desteğini kullanabilmesi için Ziraat Bankasına 4 taahhütte bulunması gerekiyor. Taahhütte bulunan çiftçiler, mazot gübre desteğini sıfır faizli kredi olarak kullanacaklar. Destek karşılığı olan para Başak Kart’a tanımlanacak, çiftçi de Başak Kart’la anlaşmalı işyerlerinden mazot / gübre alımı yapacak.