Milli Eğitim Eski Bakanı Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI bir programda öğrencilerimiz için “…Test ile Tost Arasında Kalmış Çocuklar..” demişti.

Tabi o zaman bu söz bir bakanın ağzından çıkınca gazetelere manşet olmuştu. Aradan bunca zaman geçti ve kaç tane bakan değişti ama bu manşetlik sözün gerçekliliği değişmedi.

Her şeye büyük sekte vuran, dünyayı kasıp kavuran korona virüs, eğitimi de olumsuz etkiledi. Önce okullar kapatıldı sonra öğrenciler evlere kapatıldı. Uzaktan eğitim ile tanıştı tüm gençlik. Veliler bu işin o kadar kolay olmadığını bu süreçte daha iyi gördüler. Derken kademeli bir şekilde tekrar açıldı okullar.

Bu süreçte herkesin uzun uzun enine boyuna düşünme fırsatı vardı. Alınacak kararların hep öğrenciler lehine olacağını ümit ettik. Belki boş bilgiler yükleyerek boşa gitmiş yılları daha akılcı kararlarla uygulanabilir bilgiler yükleyip yakalama yoluna gidileceğini arzuladı biz eğitimciler.

Maalesef umutlar gerçekleşmedi. Normal eğitim gören okullar virüs nedeniyle ikili eğitime geçti. Sabah namazında yollara düşen öğrenciler ile yatsı namazında eve dönen öğrencilerin durumu acı gerçekle yüzleştirdi hepimizi. Bu erken geliş, geç çıkışlar başlayınca doğal olarak beslenmelerde de düzensizlik oldu. Okulların kapalı olduğu günlerin telafisi amaçlı aradaki açığı kapatmak için sıkı bir program verildi öğrencilere. Sonuç malum. Manşetlerdeki gibi.

Sevgili Dostlar,

Bir eğitimci olarak bunları görüp de üzülmemek imkânsız. Bir de üstüne şairlik varsa o zaman duygular başlar dizelere dökülmeye.

TEST İLE TOST ARASINDA

Eğitime kimler yakın?

Merak edip siz de bakın

Eğitimi sorman sakın

Manşet atılı basında

"Test ile tost arasında"

Evden çıkar kahvaltısız

Okula gelir oğlan, kız

Kantinden yer iki cızbız

Beslenme yok çantasında

"Test ile tost arasında"

Ne sofra bilir ne örtü

Ayıramaz iyi kötü

Atıştırır ayaküstü

Her teneffüs sırasında

"Test ile tost arasında"

Öze fakir yabana tok

Engel dersen oldukça çok

Eğitim yok, öğretim yok

Uyuklar ders esnasında

"Test ile tost arasında"

Öğretmenim; evet, ama

Kumaş çürük tutmaz yama

Nasıl anlatayım ki hama

Herkes kendi havasında

"Test ile tost arasında"

HALİL MANUŞ