Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Alev Alatlı tarafından hazırlanan ve Kapadokya Üniversitesi youtube kanalından Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar moderatörlüğünde canlı olarak yayınlanan “Alev Alatlı ile Murakabe Günleri” etkinliği, 8 Ekim 2020 tarihinde Bekir Ağırdır’ın katılımıyla yapıldı.

Alev Alatlı konuşmasının başında Bekir Ağırdır’ın “Hikayesini Arayan Gelecek” isimli kitabına referans vererek, insanlığın teknolojik sıçrama yaşadığını ve bilgiyi kullanım biçimlerinin değiştiğinden bahsetti.

Zaman ve mekândan bağımsız iş yapabilmeye ayak uydurmak gerektiğini belirten Ağırdır, teknolojinin getirdiği hızın zihinsel sorunlar yarattığına dikkat çekti ve insanların zihin yapısının hiyerarşik olduğunu, hayatın hızının bu hiyerarşiyi zora soktuğuna işaret etti.

Bekir Ağırdır: “Öğrenmeyi sağlayan iki temel dürtü var: Biri mecburiyet, ikincisi ise yarar.”

Ağırdır, Türkiye’de düşünmek ve öğrenmek üzerine yaptıkları araştırma ile ilgili olarak, “Türk insanında öğrenmeyi sağlayan iki temel dürtü var: Biri mecburiyet, ikincisi ise yarar. Bu ikisi olmadan bizde öğrenme olmuyor” sonucuna vardıklarını söyledi.

Alev Alatlı: “Bu topraklardaki insanların toplumsal belleği bir arada yaşamak üzerinedir.”

Toplum olarak beraber hareket edip, toplumsal yarar için emek harcamak gerektiğini belirten Ağırdır’ın sözleri üzerine Alev Alatlı: “Bu toprakların insanlarının toplumsal belleği bir arada yaşamak üzerinedir. Mesele ortak hayatı inşa etmektir” diyerek toplum olarak birbirimize şekil verme çabalarının işe yaramadığının artık anlaşılmış olduğunu düşündüğünü söyledi.