Moderatörlüğünü Dr. Ekin Gündüz Özdemirci’nin yaptığı ve Batur Şehirlioğlu’nun konuk olduğu "Gıda Güvenliği ve Pestisitler" konulu yayın, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde Kapadokya Üniversitesi Youtube kanalında canlı olarak yapıldı.

Dr. Ekin Gündüz Özdemirci, “Kapadokya Üniversitesi bünyesinde kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan Çevreci Beşerî Bilimler Merkezi, ekolojik sorunların farklı disiplinlerde bir kültürel mesele olarak ele alınmasını teşvik eden ve bu yönde araştırmalara alan açan bir araştırma merkezi olarak önemli bir boşluğu kapatıyor. Sürdürülebilirlik komisyonu ve sürdürülebilirlik internet sayfası (eko.kapadokya.edu.tr) bu alanda üniversitenin çabasını ortaya koyuyor.” dedi ve Kapadokya Üniversitesinin ekolojik farkındalık ve sürdürülebilirlik konusuna verdiği öneme vurgu yaptı.

Batur Şehirlioğlu konuşmasında öncelikle, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneğinin çalışmalarına vurgu yaptı ve ekolojik bir hareket olarak başladığını ifade etti.

Gıda güvenliği konusunda birçok faktörün olduğunu belirten Şehirlioğlu, bulunabilirlik, erişilebilirlik, kalite ve güvenilirlik kavramlarının gıda güvenilirliği çerçevesinde değerlendirilebileceğini söyledi. “Tarım zehirleri her gıdanın içinde var.” diyen Batur Şehirlioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının yasakladığı zehirlerin ne kadar tehlikeli olduğunu anlattı ve tarım zehirlerini savunan insanlara karşı bu yasakların ne derece doğru olduğunu savundu.

Batur Şehirlioğlu, Toplum Destekli Tarım için “Biz gıdamız konusunda önce tüketici olarak sorumlu olmalıyız. Tohumdan soframıza gelene kadar birçok şey duyuyoruz. Bu bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek için örgütlenmemiz gerekiyor, haklarımızı bilmemiz gerekiyor ve bilinçli bir tüketici olmamız gerekiyor.” dedi.

“Gıda Güvenliği ve Pestisitler” konulu yayın, Batur Şehirlioğlu’nun izleyicilerden gelen soruları yanıtlamasıyla son buldu.