NEVÜ Genel Sekreteri Nihat Çavuşoğlu, MYO Müdürleri, Daire Başkanları, Araştırma Merkezi Müdürleri, Akademik ve İdari personelin katılımlarıyla çevrim içi olarak düzenlenen toplantıya davetli konuşmacı olarak ise, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Başkan Yardımcısı Cengiz Yıldız katıldı.

NEVÜ’den yapılan açıklamaya göre, “Üniversite-Sanayi İş Birliği ve Geliştirilebilecek Muhtemel İş Birlikleri ve Projeler” hakkında bilgilendirme bulunan NTSO Başkan Yardımcısı Cengiz Yıldız,  mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesinin eğitim alanındaki çalışanlar kadar sanayicilerinde çok önem verdiği bir konu olduğunu söyledi. Mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerin nitelikli eğitim alarak mezun olmaları ve iş hayatına katılmalarını desteklemek için NTSO olarak çeşitli seminerler verdiklerini, projelere destek olduklarını, öğrencilere burs ve rehberlik hizmeti verdiklerini, bu kapsamda verilen burs sayısını da ilerleyen zamanlarda daha fazla arttırmayı düşündüklerini belirten Yıldız,  endüstri meslek lisesinde çıraklık düzeyinde yetişecek öğrenciler için Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bir çıraklık okulu açılmasını planladıklarını, bu sayede nitelikli bir teknik eğitimle çırak yetiştirilmesinin sağlanabileceğini iletti.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) mesleki ve teknik eğitim müfredatının büyük bir kısmının sanayide çeşitli fabrika ve işletmelerde aldırılması için de teklif sunduklarını ifade eden Yıldız, teklifin kabul edilmesiyle öğrencilerin bir veya iki gün okullarda teorik eğitim alması ve geri kalan dört gün boyunca ise alanı ile ilgili işletmelerde alanda çalışacağını ve bu sayede istenen düzeyde nitelikli mesleki ve teknik eğitimin sağlanabileceğini söyledi.

Mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesinin diğer bir ayağını da velilerin oluşturduğunu ve bu konuda velilerin bilinçlendirilmesinin gerekliliğine vurgu yapan Yıldız, velilerin çocuklarını genelde üniversite mezunu olma yönünde yönlendirdiklerini fakat bir mühendisi asgari ücret ile çalıştırabilmelerine karşın iyi bir kaynakçıyı asgari ücretle çalıştıramadıklarını ve çok daha yüksek ücret verildiğini belirtti. Benzer şekilde lise son sınıf öğrencileri için düzenlenen kariyer günlerinde genellikle beyaz yakalı iş insanlarının davet edildiklerini, bunun yerine aynı zamanda öğrencilere sanayiyi anlatan, nitelikli teknik elemanının önemini ve değerini de anlatan kişilerin de çağrılması gerektiğini söyledi.

NTSO olarak MEB’in 81 ilde 81 meslek lisesi projesi kapsamında, Nevşehir’de bir mesleki eğitim kurumuna destek vererek öğrenci sayısını ve okulun prestijini arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Yıldız, sınıf birincisi öğrencilere de maddi destek sunacaklarını söyledi.  Öğrencileri proje üretmeleri konusunda da teşvik ettiklerini ve ürettikleri projeleri de döner sermaye bünyesinde faaliyete geçirerek kendilerine parasal olarak pay vereceklerini belirten Yıldız, yine proje kapsamında bir turizm meslek lisesi ile de protokol yapılacağını ve iş birliği içinde olacaklarını sözlerine ekledi.

Mesleki ve teknik eğitimin daha nitelikli hale getirilmesi amacıyla da her türlü desteği verebileceklerini, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendilerine çeşitli yetkileri vermesi ile bu konuda daha fazla katkı sunabileceklerini söyleyen Yıldız, bu bağlamda Meslek Yüksekokullarından gelecek iş birliği ve çeşitli önerilere de her zaman açık olduklarını ifade etti.

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Başkan Yardımcısı Cengiz Yıldız’a katılımlarından ve bilgi paylaşımından dolayı teşekkür eden NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, YÖK’ün ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde sektörlerin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip uygulama ve beceri yetkinliği yüksek insanların yetiştirilmesi ve istihdam odaklı eğitim politikalarının uygulanmasına büyük önem verdiklerini belirtti.

Eğitimde tüm öğrencilerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla da kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte özel sektör bazında yerinde ve alanında uygulamalı eğitime yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Rektör Aktekin bu kapsamda, mesleki eğitimi güçlendirmek için üniversite – sanayi işbirliğini desteklediklerini söyledi.

Toplantı soru – cevap ve değerlendirme konuşmalarının ardından sona erdi.