NEVÜ Atçılık Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AT-BİN) yönetiminde görev alan Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğretim Üyelerinin dâhil olduğu “Training Specialists for The Preparation of Therapy Horses For Equine Facilitated Therapies and Activities” isimli ve 2020-1-CZ01-KA204-078277 kodlu Erasmus+ projesinin 3. toplantısı NEVÜ’de gerçekleştirildi.

Başlangıç toplantısı Ekim 2020’de online olarak ve ilk toplantısı 26-28 Mayıs 2021 tarihleri arasında Girona/İspanya’da, 2. toplantısı 6-9 Eylül 2022 tarihlerinde Çek Cumhuriyeti'nin Dvur şehrinde gerçekleştirilen Erasmus + projesinin 3. toplantısı NEVÜ Atçılık & Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AT-BİN) Binicilik Tesislerinde yapıldı. Proje toplantısına Türkiye’nin yanı sıra, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Litvanya, İspanya ve Portekiz ülkelerinde engelliler için at destekli programları yürüten kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantı oturumlarında; Atlarla Kolaylaştırılmış Fizyoterapi, İş Uğraşı Terapisi, Konuşma Terapisi, Atlarla Kolaylaştırılmış Psikoterapi, Atlarla Kolaylaştırılmış Öğrenme Ve Uyarlanmış Binicilik başlıklarına dönük teorik ve pratik çalışmalar yapıldı. NEVÜ Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Selçuk Akpınar, Doç. Dr. B. Okan Miçooğulları, Dr. Uğur Ödek ve Dr. Kürşat Özcan tarafından ‘Uyarlanmış Binicilik ve Atla Kolaylaştırılmış Öğrenme Yöntemleri’ AT-BİN hizmetlerinden faydalanmaya devam eden çeşitli yetersizliği olan bireylerin katılımlarıyla, uygulamalı olarak gösterildi. Ayrıca NEVÜ bünyesindeki spor bilimlerine dönük laboratuvarlar tanıtılarak, yürütülen bilimsel çalışmalar ve diğer projeler hakkında bilgiler verildi.

Toplantı sürecinde, halen NEVÜ AT-BİN hizmetlerinden faydalanmaya devam eden Ürgüp 80.Yıl Hanife Memiş Aksoy Rehabilitasyon Merkezi, Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı ve bölgedeki at işletmeleri de ziyaret edildi.

NEVÜ AT-BİN Merkez Müdürü Dr. Uğur Ödek devam eden projenin sadece üniversite ve şehir için değil ulusal kapsamda da son derece yararlı olduğunu, benzer çalışmaların gelecekte de devam ettirilmesi ve ilgili hizmetlerin daha çok sayıda dezavantajlı bireye ulaştırılması için gerekli çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Büyük bir memnuniyet ve iyi dilek paylaşımlarıyla başarılı bir şekilde tamamlanan toplantı sonrasında bir sonraki toplantıların Eylül 2022'de Litvanya'da, Ekim 2022'de Portekiz'de, Mayıs 2023'te Finlandiya'da ve Haziran 2023'te ise Çek Cumhuriyeti'nde yapılmasına karar verildi.