NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Zeynep Korkmaz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere bölüm hocaları, NEVÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Bilimsel ve kültürel etkinlikler dersi kapsamında verilen seminerde, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seydi Battal Gazi Karakoç, “Bilime Yön Veren Türk-İslam Matematikçileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Karakoç, güz döneminde matematik tarihinin ilk iki dönemi olarak kabul edilen Mısır-Mezopotamya ve Yunan uygarlıklarındaki matematikçileri anlattığı seminerinin devamı niteliğinde olan bu seminerde, Türk-İslam matematikçilerinin hayatlarına yer verdi.

Karakoç sunumunda; cebirin babası kabul edilen Harezmi, kuyruklu yıldıza ve aydaki kraterlere isimleri verilmiş Ömer Hayyam ve Ebu’l Vefa, Osmanlı’nın ilk matematik ve astronomi hocası Ali Kuşçu’nun ayrıca Cumhuriyet dönemi matematikçilerinden Kerim Erim, Cahit Arf ve Feza Gürsey gibi bilim insanlarının matematik bilimine yaptığı katkılar bahsetti.

İnteraktif olarak yapılan etkinlikte öğrencilerin, verilen bilgilere dayanarak sıradaki ünlü bilim insanı hakkındaki görüşleri alındı. Ayrıca TRT arşivlerinden yararlanılarak çeşitli kısa biyografik belgeseller de katılımcılara sunuldu.

Seminer, NEVÜ Matematik Kulübü üyeleri ve katılımcılarla hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.