Etkinliğe, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Abdullah Şengül, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Dr. Gonca Varoğlu, Çin Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Fatma Ecem Ceylan, Bölüm hocaları, NEVÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

 “ÜNİVERSİTEMİZİ, ŞEHRİMİZİ VE ÜLKEMİZİ GURURLANDIRDI”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Çin Dili öğrencilerinin yakın zamanda Türkiye genelinde düzenlenen ‘21. Çince Köprüsü Yarışması Türkiye Ön Eleme Finali’ne katıldığını hatırlatarak, “Birinci sınıf olmalarına rağmen köklü üniversitelerde okuyan öğrencilerin arasında büyük bir başarıya imza atarak Türkiye birinciliğini kazanan Doğa Gübeş ve Türkiye ikinciliğini kazanan Esmanur Çorum üniversitemizi, şehrimizi ve ülkemizi gururlandırdılar. Kendilerini huzurlarınızda bir kez daha tebrik ediyorum” diye konuştu.

Rektör Aktekin sözlerine şöyle devam etti: “Hiç kuşkusuz sizlerde farklı sektörlerde güzel ve başarılı işlerde yer alacaksınız. Çünkü sizler, çoğu insanın tercih etmeye çekindiği bir alanı tercih ettiniz. Bazen zor ve az olan şeyleri tercih etmek, sonrasında kariyer yolunda başarıları da beraberinde getirir. Sizlerde bu anlamda kariyer imkanlarına sahip bu bölümü tercih ettiğiniz için çok şanslısınız. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki; bir dil öğrenirken o ülkenin tarihini, kültürünü, inancını, sosyolojisini ve edebiyatını bilmeden dilini tam olarak öğrenemezsiniz. Bir dili öğrenmek aynı zamanda, o ülkenin sahip olduğu değerleri bilmekle mümkündür.

Bu anlamda Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nin, yürüttüğümüz ikili ilişkiler sayesinde bölümümüze önemli kitap destekleri oldu. Bölümümüze çok amaçlı,  zengin bir kaynağa sahip kütüphane kazandırmak için de çalışmalarımız devam ediyor. Diğer taraftan üniversitemiz Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanemiz de bu anlamda önemli kaynaklar içermekte. Bizlerin sizlerden beklentisi ise, sizlere sunulan bu imkanları en iyi şekilde değerlendirmeniz ve kendinizi geliştirmenizdir. Biz üniversite ve hocalarınız olarak, her zaman sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Ben bu vesileyle, bu güzel programı düzenleyen hocalarımıza ve siz değerli öğrencilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.”

“ÖĞRENCİMİZİN TÜRKİYE’Yİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEĞİNE İNANIYORUM”

Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Dr. Gonca Varoğlu ise bundan 2 yıl önce böyle bir etkinliği hayal dahi edemediklerini belirterek, “Çin Dili ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı’nın açılıp öğrenci alacağına dair ümitlerimiz kaybetmişken Sayın Rektörüm Prof. Dr. Semih Aktekin hiç pes etmedi. Bölümü açabilmek için büyük uğraşlar veren Sayın Rektörüme en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Çince Köprüsü Yarışması’nda birincilik alan öğrencimizin Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından program; öğrencilerin seslendirdikleri Çin Halk şarkıları, Çin felsefesinin önemli düşünürü Konfüçyüs ve öğrencisi Yanhui arasında geçen diyaloğun canlandırıldığı tiyatro oyununu sahnelemeleri, Tang Dönemi’nin ünlü şairi Li Bai’den okudukları şiir, senaryosunu yazdıkları “Eren ve Çince” isimli tiyatro oyunu,  dans gösterileri ve kaligrafi sanatı ile Çin atasözlerini yazmalarıyla devam etti.

Ayrıca öğrenciler arasında Çince tekerleme yarışması düzenlendi. Rektör Aktekin  yarışmaya katılan öğrencileri tebrik ederek, birinci olan  öğrenciye ödülünü verdi. 

Rektör Aktekin etkinlik kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin gönderdiği kültür objeleri sergilendiği tanıtım standını ziyaret ederek, sergilenen objeler hakkında bilgi aldı.

‘Kültür Günü’ kapsamında misafirlere yeşil çay ikramında bulunulan stant büyük ilgi görürken, isteyen misafirlere kına ile Çince kavramların yer aldığı dövmeler yapıldı.