İç Anadolu’nun Çukurova’sı Sarıhıdır Köyünde “örtü altı fide sezonu” açıldı. Başta domates, biber, patlıcan olmak üzere çilek, kavun, karpuz gibi sebzelerin yetiştirildiği fidelerin satışları havaların ısınmasıyla birlikte çevre illere satılmaya başlandı.

8 – 10 gün öncesinden Kayseri, Yozgat, Sivas, Niğde, Aksaray il ve ilçelerine hitap eden fidecilik Sarıhıdır’da önemli bir uğraş haline dönüştü.

Sarıhıdır Köyü’nün hem birlik başkanı hem de muhtarı Şerafettin Dirican;“Birliğimizin yaklaşık 80 üyesi bulunmaktadır. Köyümüz için önemli bir gelir kaynağıdır. Köyümüzde 250-300 bin biyo sebze fidesi yetiştirilmektedir her biyoda 45 fide bulunmaktadır.

Henüz diğer tarım ürünlerinin olmadığı boş bir sezonda olması nedeniyle pek çok çiftçimiz “örtü altı seracılığa yönelmiştir.  İç Anadolu’nun Çukurova’sı Sarıhıdır’da iklim seracılığa elverişlidir. Turfanda ürünler de - köyün Kızılırmak Vadisi’nde olması nedeniyle-  komşu köylerden 15-20 gün önce yetişir” dedi.

Fide yetiştiricisi Yunus Gülle; “Birkaç gün sonra askere gideceğim. Vatan görevi her şeyin üstündedir. Fidelerimizi yetiştirdik. Birazını da sattık. Geri kalanını da ben askerde iken babama ve anneme bırakıyorum. Onlar satacaklar” dedi.

Bir başka fide yetiştiricisi Bülent Yılmaz ise; “Bu yıl havalar soğuk gitti. Dona karşı çoğu gün sera içinde soba yakmak zorunda kaldık. Biraz meşakkatli bir iş doğrusu. Güzden hazırlanan yanmış gübre ve toprak Şubat 15 itibariyle biyolara ekilir. Her gün sulanır. Fideler çıktıktan sonra biyolarda çıkan zararlı otlar temizlenir. Gece ısı sıfırın altına düşünce soba yakılır. Nisan 15 itibari il de satışa başlanır” dedi.