NEVÜ Damat İbrahim Paşa Yerleşkesi içerisinde yer alan Hoca Ahmed Yesevî Kütüphanesi, Ocak itibariyle 22 bin öğrenciye, 700’ün üzerinde akademisyene ve misafirlere 7/24 hizmetini sürdürüyor.

“KÜTÜPHANEMİZDE AYNI ANDA BİN KİŞİ OTURARAK ÇALIŞABİLİYOR”

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, gelişmiş basılı ve elektronik arşivi, çağın gerektirdiği niteliklerle donatılmış kütüphane birimleriyle bölgesinde öncü konumda olan Hoca Ahmed Yesevî Kütüphanesi’nin oldukça geniş koleksiyonuyla binlerce kullanıcıya hizmet verdiğini söyledi.

Rektör Aktekin, “10 bin metrekare alana sahip 5 kattan oluşan, başta NEVÜ öğrencileri ile personelleri olmak üzere talep edenlere modern ve gelişmiş yapısıyla çalışma imkanı sunan kütüphanemiz içerisinde 70 bin 312 basılı, 1 milyon 949 bin 548 e-kitap, 26 veritabanı, 1244 erişim sağlanan elektronik tez, 7 bin 200 akademik açık arşiv, 180 bin 608 e- dergi, 306 süreli yayın ile bina içerisinde aynı anda bin kullanıcıya hizmet veriyor. Kütüphanemiz birimleri arasında Kapadokya ihtisas kütüphanesi, engelsiz kütüphane birimi, Hacı Bektaş-I Veli ihtisas kütüphanesi, yayın satış birimi, 7/24 açık okuma salonu, genel okuma salonu a ve b, bireysel ve grup çalışma odaları, nadir eserler salonu, danışma kaynakları ve kendi bilgisayarıyla çalışma salonu, tez salonu, internet salonu, seminer salonu, süreli yayınlar salonu, görsel-işitsel materyaller salonu ve konferans salonu bulunuyor.” diye konuştu.

“7/24 SALONUNDA SICAK SU VE OTOMATİK KİTAP İADE İMKÂNI SAĞLANIYOR”

Rektör Aktekin, “Prof. Dr. İlhan Varank 7/24 Açık Okuma Salonumuz ise, NEVÜ’lü yaklaşık 22 bin öğrenciye, 700’ün üzerinde akademisyene ve misafirlere zengin kaynaklarıyla 24 saat hizmet veriyor. 7/24 Açık Okuma Salonu’nda kullanıcılar; WiFi, üniversite tarafından sağlanan sıcak su ve mescit olanaklarından koşulsuz yararlanabiliyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında güvenlik kamerası sisteminin bulunduğu salona elektronik kapıdan kartlı sistemle giriş yapılabiliyor. 7/24 Açık Okuma Salonu’nda kullanıcıların yiyecek ile sıcak ve soğuk içecek ihtiyaçlarını karşılayabildiği otomatlar da bulunuyor. Ayrıca 7/24 Açık Okuma Salonu kullanıcıları, Otomatik Kitap İade Cihazı sayesinde personele ihtiyaç duymadan günün her saati birden fazla kitabı tek seferde iade edebiliyor. Diğer yandan çalışma masalarında elektrik donanımı ve WiFi hizmeti sayesinde kullanıcılar kendi bilgisayarıyla çalışma imkânı buluyor” ifadelerini kullandı.

Kütüphane 2022 yılı üniversiteler arasında 'Engelsiz Bayrak' ödülünü aldı.

Rektör Aktekin “Öncelikle şunu özellikle belirtmek isterim ki her alanda olduğu gibi engelli öğrencilerimiz ve personellerimiz başta olmak üzere tüm engelli bireylere yönelik de önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bunlar arasında kütüphanemizde engelli bireylere yönelik ‘Mekanda Erişilebilirlik’ adına yürüttüğümüz çalışmalarımız YÖK tarafından da ‘2022 Engelsiz Üniversite Ödülleri’ kapsamında ‘Turuncu Bayrak’ ödülüne layık görüldü. 2022 yılı üniversiteler arasında Engelsiz Bayrak ödülüne layık görülen Kütüphanemizin Engelsiz Kütüphane Biriminde, kabartma yazı Braille alfabesi ile yazılmış 84 adet basılı yayın bulunuyor. Basılı olarak herhangi bir yayının talep edilmesi durumunda talepler ise hızlı bir şekilde karşılanıyor. Diğer yandan 2022 yılında Birimimize ‘Braille Alfabeli Yazıcı’ alınmış ve kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur. 3 adedi bilgisayarlı olmak üzere 7 adet çalışma masası ve 2 adet dinlenme koltuklarının bulunduğu Engelsiz Kütüphane Birimimizde az gören kullanıcılar için 5 adet görüntü büyütme cihazı, Pearl isimli görüntü kaydederek Sesli Okuma Cihazı, az duyan kullanıcılar için indüksiyon sistemi mevcut. Bunların yanında Birimimizde bulunan bilgisayarlarımızda 600’e yakın tam metin sesli kitaplarımız bulunmakta”. dedi. 

NEVÜ Hoca Ahmed Yesevî Kütüphanesi’nin Görme Engelli Kütüphaneleri Ortak Platformu’na (GEKOP) üyeliği olduğunu hatırlatan Rektör Aktekin, “Bunun yanı sıra engelli kullanıcılarımızın kaynaklara rahatlıkla erişebilmeleri için Boğaziçi Üniversitesi’nin Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı GETEM’e kütüphanenin bilgisayarlarından erişim sağlanabilmekte. Kütüphanenin web sayfasında Milli Kütüphanenin çalışması olan ve içerisinde sesli kitaplardan oluşan büyük bir dermenin bulunduğu “Konuşan Kitaplık” sistemine erişim bulunmakta olup, yine Engelsiz Kütüphane Birimindeki bilgisayarlara da kısa yol eklenerek engelli kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Diğer yandan kılavuz yollar, braille yazılı tabelalar ve kabartma kat planları ile engelsiz erişim sağlanan Kütüphanede, engelli tuvaletleri ve tuvaletlerinde bulunan uyarı aparatı ile sesli ve ışıklı acil çıkış yönlendirmeleri yer alıyor” İfadelerini kullandı.

“KÜTÜPHANE KOLEKSİYON YÖNETİMİNDE RFID TEKNOLOJİSİ KULLANILMAKTA”

Kütüphanenin bütün katlarında ve salonlarında WiFi hizmeti bulunduğunu ifade eden Rektör Aktekin, “Kütüphanemiz koleksiyon yönetiminde Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisi kullanmakta olup, böylelikle bu sistem kütüphanede üzerinden (RFID) etiketi bulunan her materyali izleyebilme imkanı verirken, koleksiyon içerisinde yeri değişen materyalin de kolayla bulunabilmesini sağlıyor. Ödünç işlemlerinde de büyük kolaylıklar sağlayan RFID,  birden fazla kitabın tek seferde ödünç verilerek iade alınabilmesine,  materyalin sayımını hızlı ve kolay hale getirilmesinin yanı sıra taşınabilir el terminali sayesinde kayıp ve yeri değişen materyallerin tespit edilmesinde büyük kolay sağlıyor” dedi.

Editör: Mehmet Günay