İl Müdürü Baltacı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çalışanların sigortalı olarak çalıştırılmalarının anayasal bir hak olmakla birlikte aynı zamanda hem çalışanlar hem de işverenler açısından bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Baltacı, yaptığı açıklamada; “Kayıt dışı istihdam, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesidir. Yani sigortasız işçi çalıştırma durumunda olduğu gibi, çalışma sürelerinin veya ödenen ücretlerin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam olarak değerlendirilmektedir. Çalışanların sigortalı olarak çalıştırılmaları anayasal bir hak olmakla birlikte aynı zamanda hem çalışanlar hem de işverenler açısından bir zorunluluktur. Yani işverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir hakları söz konusu değildir.

Kayıt dışı istihdam, toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi yanında çalışanlar, işverenler ve devlet açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır. Çalışanlar üzerindeki en büyük etkisi, kayıt dışı çalışan işçinin emekli olma hakkı olmadığı gibi ücret ve diğer sosyal haklar konusunda da kanunların sağladığı korumadan yoksun kalmaktadırlar.” dedi.

Baltacı, “Kayıt dışı sigortalı tespit edilen işyerlerinin yararlanmakta olduğu sigorta prim teşvikleri durdurulur. Devlet ve özel sektör tarafından sağlanan teşvikler ile hibe ve kredi avantajlarından faydalanamaz ve 5510 sayılı kanuna göre idari para cezalarıyla karşılaşılabilir” diye konuştu.

Kayıt dışı istihdamın kamu yönetimi üzerindeki etkilerine de değinen İl Müdürü Baltacı, vergi ve prim kaybına, sosyal güvenlik açığına, sosyal güvenlik sisteminde çalışan/emekli dengesinin bozulmasına ve primsiz ödemelerin artmasına sebep olduğunu vurgulayarak; “Kayıt dışı istihdam konusunda “ALO 170 ve CİMER üzerinden şikayet ve ihbar yapılabildiği gibi İl Müdürlüğümüz veya sosyal güvenlik merkezlerimizden de bilgi alınabilir.” şeklinde konuştu.