Selçuklu Döneminde dönemin sultanı Alaaddin Keykubat adına 1202 yılında yaptırılan camii, duvarlarında meydana gelen çatlaklar yüzünden ibadete kapatıldı.

Selçuklu döneminden kalma yığma taş şeklinde inşa edilmiş 198 metrekare oturuma sahip camiinin mülkiyeti vakıflar genel müdürlüğüne ait yapının taşıyıcı duvarlarda ve kemerlerinde çatlaklar olduğu caminin okula bakan cephesinde taş duvarlarda çatlaklar olduğu ayrılma ihtimali olduğu yapılan tetkikler sonucu görülmüş. Nevşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 22/ 07 /2020 tarih ve E 8842 sayılı yazısı inceleme raporuna istinaden can ve mal güvenliği açısından risk teşkil ettiği için Alaaddin Cami 17 Ağustos tarihinden itibaren geçici olarak ibadete kapatıldığı belirtilmiştir.

Yıllardan beri camiinin tadilatı ihmal edilmiş her yağan yağmurda akan bir kubbe ile ibadethanenin içindeki taşlar erimiş yağan yağmurla duvarlarda çatlaklar oluşmuş yapılan müracaatlara duyarsız kalınmış ve camii ibadete kapatılmış.

Pandemi sürecinde Avanos’ta vefat eden vatandaşlarımızın cenazeleri de bu camide namazları kılınarak son yolculuklarına uğurlanmaktadır. Tabi ki cenaze namazı kılmak için gelen cemaat bu çatlak duvarların altında cenaze namazını kılmayı beklemekteler. Bu konuda ilgililerin gerekli önlemleri almaları için çağrıda bulunuluyor.