Kayseri ve Nevşehir illeri arasında yer alan Kızılırmak havzasındaki çok sayıda yerleşim yerinde, günlük hayatı olumsuz etkileyen, insan ve hayvanların karbon salınımlarına tepki vererek, nefes yollarına saldıran sineklerle mücadele eden Avanos Belediyesi her yıl Kızılırmak nehrinde düzenli kontroller yapıyor.

Avanos Belediyesi Uzman Veteriner Hekim Ahmet Demircioğlu, yaptığı açıklamada, "Avanos Belediyesi ve Nevşehir Valiliği Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan larva yoğunluğu tespit ve ilaçlama çalışmaları ile geçtiğimiz senelerde büyük başarı sağlandı. Başarının sırrı ilaçlamanın doğru zamanda yapılmasında yatıyor. Simillium uçkun hale gelmeden önce yedi biyolojik aşamadan geçiyor. En doğru zaman larva ve pupaların gelişim dönemidir ve bu aşamada ilaçlamanın yapılması gerekiyor. Sineğin üreme mekanı akarsu olduğu için dökülen ilaç olduğu yerde kalmıyor. Bu nedenle en etkili zamanda ilaçlama yaparak simillium salgınını önlüyoruz." diye konuştu.

Bölgeden düzenli olarak numune alındığını belirten Demircioğlu "Larva tespit ve ilaçlama çalışmaları yıl içerisinde düzenli olarak gerçekleştirilmeye devam ediyor. Kızılırmak içerisinde yapılan larva yoğunluğu tespit çalışmaları bu mücadelenin en önemli ayağı. İlaçlama için en uygun zamanı belirlemek için 15 kilometrelik mesafede düzenli olarak numune alıyoruz." dedi.