Yukarıda saydıklarımızı bir uzman desteği ile yapmak çok belirgin fark yaratacaktır. Ancak ayakkabılarınız da en az onlar kadar performansınızı etkiler. Çok önemli bir aile yemeği için saatlerce hazırlandığınızı ve her şeyin mükemmel ilerlediğini varsayalım. Yemeğin yenileceği restorana geldiniz ve bir anda ayağınızda o günkü kombininize uygun renkte seçtiğiniz ayakkabınızın ayağınıza vurmaya başladı. Bu durum o akşamki performansınızı ve ruh halinizi etkilemez mi? Ya da gelin tam tersini düşünelim, yeni bir dans kursuna başlayacağınız için, içiniz kıpır kıpır ve o güne özel bir kadın spor ayakkabı seçtiniz, ayakkabının kurs sırasında vurmasından korkuyorsunuz ama siz özgürce dans ederken ayakkabı neredeyse yokmuş gibi hissederek korkmadan dans ederken yapmayı en çok istediğiniz hareketleri özgürce yaptınız.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden orman yangınları hakkında bilgilendirme Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden orman yangınları hakkında bilgilendirme

O ayakkabılar dersiniz süresince performans ve ruh halinizi etkilemez mi? Bu örneklerden yola çıkarak bunun cevabının evet olduğunu söyleyebiliriz. Hatta ayakkabınızın size verdiği rahat veya rahatsızlık hissi o olay bittikten yıllar sonrasında bile hatırlayacağınız bir durum olup büyük bir önem taşır. Yapacağımız doğru ayakkabı seçimi günlük konforumuzdan tutun ayak ve vücut sağlığımıza, dahası performansımıza kadar yaşamımızın büyük bir kısmını önemli bir ölçüde etkileyen bir karardır. Doğru ayakkabı seçimi yapmak anatomi ve vücut dengemizi de yakından etkilediği bilimsel bir gerçek olduğu için, doğru ayakkabı seçiminin aynı zamanda attığımız her adımı sağlama almak anlamına da geldiğini büyük bir rahatlıkla söyleyebiliriz.

Performans, Doğru Ayakkabının Yakın Dostu

Doğru ayakkabı seçimi, yanında yakın dostu performansı da beraberinde getirir. Spor yaparken veya yoğun fiziksel faaliyetler ile uğraş verirken ayağımızdaki ayakkabıların bu aktivitelere yansıttığımız performansımıza doğrudan etkisi mevcuttur. Ayağınızın numarası, özellikleri ve ihtiyaçlarına uygun yapılan bir erkek spor ayakkabı seçimi ayaklarımızın doğru şekilde hizaya girmesini sağlayarak; su toplama, deri soyulması gibi yaralanmaları engeller. Bu tarz durumların engellenmesi de hareket ederken kısıtlanmamamızı sağlar ve daha hareketli bir yaşamı beraberinde getirir, bir diğer deyiş ile performansımızı arttırır.

Araştırmalar ayaklarına uygun ve doğru bir ayakkabı seçimi yapmayan insanların ayaklarının diğer insanların ayaklarına göre daha çabuk deforme olduğu ve bunun yanı sıra hareketlerinin de kısıtlanarak yaşam kalitelerinin diğer insanlarınkine göre daha düşüşte olduğunu ortaya koymuş bulunmaktadır.

Konfor ve Rahatlık Tek Hedefiniz Olsun

Evet, tek hedefiniz konfor ve rahatlık olmalı çünkü şık görüntüsünün altında sizi sıkan ve canınızı yıkan ayakkabılarla hiçbir hedefinize varmanız gereken zaman içerisinde varamazsınız. Unutmayın yol olmadan hedefler önemini yitirir ve biz yoldan keyif almadan hedefimize gerçek anlamda ulaşmış olmayız. Konfor ve rahatlığı hedefiniz haline getirmeniz kendiniz olmanıza kapı açacaktır. Kendiniz olduğunuz bir yolda ister birinci ister sonuncu olun, kazanan siz olursunuz.

Nasıl kendiniz olamadığınız, sizi boğan ortamlarda fazla vakit harcamayıp uzaklaşıyor iseniz, ayakkabılarınızın içinde boğulduğu ve sıkıldığı bir ortamda kalmasına neden müsaade ediyorsunuz? Sizi hedeflerinize taşıyacak tek destekçiniz ayaklarınız olacaktır, dolayısı ile en az sizin kadar rahat ve konfor sahibi olmayı hak ediyorlar. Ancak hak ettikleri rahatlığa sahip oldukları zaman sizi hedeflerinize taşıyabilirler unutmayın.

Editör: Mehmet Günay