Çalık açıklamasında ?Bilindiği üzere, insanoğlunun 1 dakika bile hayatta kalabilmesi oksijen alıp almamasına bağlıdır. Oksijeni üretme görevi ise büyük çoğunlukla ağaçlara verilmiştir.

Ağaçlar; ürettiği oksijeni, keresteleri, dalları yaprakları, gölgesinde yaşattığı kuşlar ve diğer canlıları, yaprakları ile toprağa verdiği hayat, kökleri ile yağmur kar sularını tabandaki içme suyu depolarına göndermeleri, erozyon ve rüzgârı önlemesi ile ve daha sayacağımız birçok faydaları ile büyük bir nimettir.

Her bir ağaç sadece çevresine fayda sağlamakla kalmayıp, ürettiği oksijeni, yağmurlar, bulutlar ve rüzgârlarla tüm dünyayı dolaşarak tüm dünyaya fayda sağlamaktadırlar.

Ayrıca dünyanın ürettiği karbon gazlarını da, üstünden geçerken yakalayarak bünyesine çekerek ve oksijene çevirerek zararlı havayı temizlemektedirler.

Bu güzelim nimetin kıymetini anlatabilmek için daha sayfalarca yazı yazılsa anlatmakla bitirilemez. Buna rağmen çevremizdeki ağaçları; ya piknik yaparken hem gölgesinde oturur, hem de kırar yakarız, ya da herhangi bir ihtiyacımız için keser evimize götürürüz.

Bunun yanında az da olsa yılbaşı kutlamaları için kesip o günümüze renk katması ve hoş görünmesi için süslemede kullanırız. Hâlbuki süslemede kullanacağımız çok çeşitli yapay ağaçlar bulunmaktadır.

Lütfen yeni yıl kutlamalarınızı yapay ağaçlarla yapınız, bizlere hayat veren o değerli ağaçlara zarar vermeyiniz.

Özellikle meyve ağaçları yılbaşında uykuya yatıp oksijen üretemezken, çam ağaçları fedakârca oksijen üretmeye devam ediyor, çevremizin iklimini korumaya çalışıyor ve kış mevsiminde çevremizin tek güzellik kaynağı olarak bizlere hizmet veriyor.

Yaşamamızı borçlu olduğumuz çam ağaçlarını koruyalım, kesmeyelim, kesilmesine de lütfen engel olalım.

Tüm Anadolu`muzun da ormanlarla kaplı olduğu, yeşil bir Türkiye ve Nevşehir görmek dilekleriyle yeni yılınız kutlu olsun? dedi.
Haber: Erdal Kesici