Kapadokya`da görülecek çok yer, kalınacak çok otel, yapılacak çok aktivite var. Amaç ister tatil, isterse kültür veya eğlence olsun, herkes aradığını buluyor.

Gelin Kapadokya`da neler yapabileceğinize dair kısa bir tur atalım. Kapadokya, peribacaları, kaya kiliseleri ve yeraltı kent yerleşimleri ile Türkiye?nin önemli kültür ve turizm merkezlerinden.

Bu çoklu alternatifleri ile adeta bir turizm cenneti olan Kapadokya, turistlerin de gözdesi.

Türkiye`nin gözbebeği bu yörenin yıldızı gün geçtikçe daha da parlıyor. Bu artıştaki en büyük pay ise yeni açılan oteller ve gerçekleştirilen aktiviteler.

Bölgeyi bu yılın ilk 7 aylık döneminde 1 milyon 480 bin turist yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Kapadokya bölgesindeki müze ve ören yerlerini geçen yılın aynı döneminde 1 milyon 329 bin 414 turist ziyaret etmişti.

Bölgenin en bilinen yerleri Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere Zelve, Açıksaray ve Mustafapaşa ören yerleri, Nevşehir, Ürgüp, Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Hacıbektaş Veli Müzesi, Hacıbektaş Atatürk Evi, Çavuşin, Gülşehir St. Jean, Mustafapaşa Constantin- Eleni, Karanlık ve El Nazar kiliseleri.

Kapadokya bölgesinde yüzyıllar öncesinde yaşayan toplumlar düşmanlarından kaçıp saklanmak için yeraltı şehirleri inşa etmişler. İşte bu yeraltı şehirleri de görülmeye değer yerler.

Çevredeki eski evlerin bu yeraltı kentlerine gizli geçitlerle bağlandığı da söyleniyor. Özkonak, Tatlarin, Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı kentleri arasında en popüler olanları.


Kapadokya ve Balon;
Kapadokya`da görülecek ve gidilecek çok yer var ama balonun keyfi bir başka. Vadiler üzerinde süzülmenin keyfini anlatmak yetmiyor, mutlaka denemek gerekiyor.

Balonun tek zorluğu sabah saat 04.30 otelden çıkıp kalkış alanına gitmek. Uçuşlar yaz aylarında bazen akşamüstleri de yapılabiliyor. Ama en uygun zamanı güneş doğmadan önce.

Uçhisar`dan Çavuşini`ne, Güvercinlik Vadisi`nden Aşk Vadisi`ne, Kapadokya`nın tüm doğal güzellikleri, ayaklarınızın altında.

Balonun sepetinde süzülürken doğan güneşi izlemek bambaşka.

At ve ATV Turları; Tarih ve doğanın eşsiz güzelliğinin buluştuğu Kapadokya`da, atlı turlar düzenlenerek turistlere bölgeyi gezmeleri için farklı alternatifler sunuluyor.

Güzel atlar ülkesi anlamına gelen Kapadokya`da son yıllarda sayısı artan atlı turlar özellikle yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

Kapadokya`nın merkezi konumundaki Göreme beldesindeki at çiftlikleri yerli ve yabancı turistlere peribacalarının olduğu bölgeye ve vadilere yönelik turlar düzenliyor.

Bölgeye gelen turistler, saatlik ve günlük atlı turlara katılarak, tarihte `güzel atlar ülkesi` olarak adlandırılan Kapadokya`nın doğal güzelliklerini gezme imkanı buluyor.

Her yıl ortalama 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin geldiği Kapadokya`da ziyaretçiler, peribacalarının gölgesinde motorlu taşıtların giremediği, Zelve, Paşabağı, Güllüdere vadilerini at sırtında geziyor. Yerli ve yabancı turistler otomobille giremeyecekleri yerleri, ATV?lerle düzenlenen turlarla görme imkanı buluyor.

Genellikle Göreme`de düzenlenen turlarda, turistler ATV`lerle gruplar halinde ve rehber eşliğinde Kapadokya`nın keşfedilmemiş doğal ve tarihi zenginliklerini barındıran vadilerini ve peribacalarını gezme imkanı buluyor.

Mutlaka Çanak Çömlek Yapın; Avanos`ta çanakçılara mutlaka uğrayın. Buralardaki şovu izleyin, sonra alın elinize kırmızı kili ve şekillendirmeye çalışın.

Ustanın elinde adeta bir sanat eserine dönüşen kil belki size de aynı fırsatı verir.

Sizin de elinizdeki çamur topağı belki bir vazoya veya bir tabağa dönüşür. Ama şekil vermekle bu iş bitmiyor. Yaptığınız eseri, fırında kuruması sonra sırlanması üzerine desenler yapılması gibi bir sürü evreden geçirmek zorundasınız.

Kızılırmak`ta Kano, Gondol Ve Jet Bot; Bölgeye hayat veren ve Türkiye`nin en uzun nehri olan Kızılırmak üzerinde yapacağınız üç aktivite var.


Birisi Venedik`tekilerin tıpatıp benzeri olan gondollara binip müzik eşliğinde gondol sefası yapmak diğeri nehrin sularında çılgınca bir hızla ilerleyen jet bot ile ırmak boyunca ilerlemek üçüncüsü ise kanoya binip Kızılırmak?ta akıntılı suya karşı mücadele etmek.

Yaşamlarına heyecan katmak isteyen kendilerine verilen can yeleğini ve kaskı giyip jet bota ve kanoya biniyor. Nehir hızla ilerlerken tekne bir anda ani manevra yaparak 360 derece dönüyor.

Sonuç, tabii ki heyecan verici ve çok eğlenceli. Ani dönüşlerde yüreğiniz hopluyor ama üzerinize sıçrayan sular sizi kendinize getiriyor.

Kapadokya`da Konaklamak Her Şeye Bedel; Kapadokya`da kaya içine oyulmuş birçok otel var.

Butik otel sevenlerin tercihi bu oteller konuklarına muhteşem manzaralar ve konfor sunuyor.

Ayrıca otellerdeki Türk ve dünya mutfağı misafirlerine eşsiz lezzetler tattırıyor. Haber: Alpaslan Körükcü