CHP Kadın Kolları, 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 89. yıldönümünde 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptı.

KADINLAR SİYASETTE BİRÇOK EŞİTSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA”

Basın açıklamasında konuşan CHP Kadın Kolları Başkanı Topraktepe, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasından sonraki seçimde meclisteki kadın milletvekili oranının yüzde 4,6 olduğunu ve Türkiye’nin parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sıraya yerleştiğini hatırlatarak, “Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya. Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik.” diye konuştu.

“TÜRK TOPLUMU KADININ SİYASETTE DAHA FAZLA TEMSİL EDİLMESİNİ İSTİYOR”

1934 yılından bu yana 24 genel seçim gerçekleştiğini ve toplam 11 bin 985 milletvekilinin mecliste görev yaptığını ve bu vekillerin sadece 717’sinin kadın olduğu bilgisini veren Topraktepe, “2022’de yapılan bir araştırmaya göre, Türk toplumu kadının siyasette daha fazla temsil edilmesini istiyor. Verilere göre, kadınların yüzde 71’i, erkeklerin yüzde 54’ü kadın siyasetçi sayısı artınca, Türkiye’nin gelişeceğini, daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor. Önümüzde yerel seçimler var. Ülkemizde 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 22’si, yani yüzde 2’si kadın. 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’deki 50.217 muhtardan sadece 1.119’u; yani yüzde 2’si kadın. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi.” dedi.

“LAİK, DEMOKRATİK VE ÖZGÜR YARINLAR KADINLARIN ELLERİNDE YÜKSELECEK”

Başkan Topraktepe, Cumhuriyet Halk Partisi olarak ana hedefin tam eşitlik hakkını savunmak olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi: “Bu konuda dev bir adım atmış ve kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuştuk. Listelerin bir kadın bir erkek şeklinde "fermuar yöntemi” ile yapılmasını şart koşmuştuk. Teklifimiz, AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti. Bu konudaki kararlılığımız devam ediyor. Şu anda Partimizin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine’nin yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluşuyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, son üç yılda partimize yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdık. Yüzde 30’un altında olan kadın üye oranımızı yüzde 37’ye çıkardık. Kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki seçimlerde kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz.”

Milletvekili Çalışkan'dan Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne ziyaret Milletvekili Çalışkan'dan Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne ziyaret

Kadınlar için eşitlik mücadelesinin bir hak mücadelesi olduğunu da ekleyen Topraktepe, eşit bir dünya kurmaya kararlı olduklarını, laik, demokratik ve özgür yarınların kadınların ellerinde yükseleceğini vurguladı.

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR