Türkiye'nin 2028 Turizm Stratejisi ile uyumlu olarak doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerin korunması, Nevşehir'in turizm payının artırılması amacıyla Kapadokya Alan Başkanlığı ile Kapadokya Üniversitesi (KÜN) iş birliğinde hazırlanacak turizm master planı duyuruldu.

Protokol Nevşehir Vilayetler Evi’nde düzenlenen törende Nevşehir Valisi Ali Fidan, Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz ve Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar tarafından imzalandı.

“MASTER PLAN ÇALIŞMALARINI BUGÜN İTİBARIYLA BAŞLATMIŞ BULUNUYORUZ”

Burada konuşan Vali Fidan, Nevşehir’in Kapadokya’nın merkezinde uzunca süredir bilinirliği yüksek olan bir turizm destinasyonu olduğunu söyledi.

Turizm alanında çalışan tüm paydaşların tek bir amacı olduğunu belirten Vali Fidan, “İlimiz turizmini daha da geliştirmek, daha iyi tanıtmak, turizmden elde ettiğimiz geliri daha da yükseltmek bunun için çalışıyoruz. Ancak bu değerli çabanın ortak hedeflere yönelik planlı ve eşgüdümlü bir şekilde yönetilmesine ihtiyaç var. Bu da ancak ehil ve liyakatli kadrolar tarafından bilimsel metodlarla hazırlanmış, ilimiz turizmini daha yukarıya taşıyacak, yeni vizyonlar, yeni projeksiyonlar açacak bir master planla mümkün. Bu master plan çalışmalarını bugün itibarıyla başlatmış bulunuyoruz. İlimizde kalış sürelerinin uzadığı, turizmden daha çok gelir elde edildiği, ilimizin her bir köşesinde yaşayan vatandaşlarımızın turizmden faydalandığı, yerel kaynakların etkin, sürdürülebilir ve rekabetçi bir şekilde kullanıldığı bir turizm aşamasına geçmiş olacağız.” diye konuştu.

“KEŞFEDİLMEMİŞ BİRÇOK ÖNEMLİ UNSURU FARK EDİLEBİLİR HALE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Kapadokya Alan Başkanı İnceciköz de, Kapadokya bölgesinde turizm faaliyetlerinin çeşitliliğini artırmak üzere planlı ve sistemli bir biçimde bugüne kadar keşfedilmemiş, birçok noktasını tekrar keşfedilebilir hale getirmek üzere bir plan çalışması yaptıklarını aktardı.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un himayelerinde birçok ilde turizmi tüm Anadolu coğrafyasına yaymak, 2028 turizm hedeflerine ulaşabilmek amacıyla önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden İnceciköz, “Şimdi bugün Kapadokya’da da bu çalışmaların en önemli noktalarından bir tanesindeyiz. Kapadokya Üniversitemiz, daha önce Bakanlığımıza ve yerel idarelere birçok kentte turizm master planları hazırladı. Bu konuda sayın hocam ve akademisyenlerimiz tecrübeliler. İnşallah bu turizm master planı sonrasında bölgemizdeki turizm planlamasını yaptıktan sonra bugüne kadar ortaya çıkarılmamış, daha henüz keşfedilmemiş birçok önemli unsuru da biz fark edilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bölgemiz UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki bir alan. Tabi ki tüm bunlar yapılırken doğal ve tarihi güzelliklerimizi korumak ve bunları da gelecek kuşaklara aktarmak bizim en önemli, dikkat çektiğimiz şartlarımızdan bir tanesi.” şeklinde konuştu.   

“YEREL İSTİHDAM VE TURİZM GELİRLERİNİN YERELDE KALMASINA ÖNCELİK VERİLMESİ GEREKİR”

Kapadokya Üniversitesi olarak daha önce birçok kentin Turizm Master Planı’nı hazırladıklarını belirten, Rektör Karasar ise,  şöyle konuştu:  “Bugün ülkemiz turizmde 60 milyar dolar hedefine yürüyor. 54 ila 57 milyar dolar arası gelir var. Kapadokya’nın da Türkiye’nin bu büyük turizm gelirinden almış olduğu bir pay var. Henüz master planımız olmadığı için bunun tam hesaplamasını yapamıyoruz ama kabaca bir tahmin yaparsak 3 milyar dolarlık bir büyük turizm geliri var bölgemizden kaynaklı.  150 milyon dolar civarında balon turizminin bölgeye bir katkısı var. Ama tanıtımındaki dünyadaki farkındalıktaki katkısı çok daha fazla.  Bunu parayla da ölçmek çok mümkün değil. Turizmde en önemli konulardan biri sürdürülebilirdik. Yerel istihdam ve turizm gelirlerinin mümkün olduğunca yerelde kalmasına öncelik verilmesi gerekir.”

“İLK DEFA BÜYÜK ŞEHİR OLMAYAN BİR BÖLGEDE UYGULANACAK”

Turistler peribacalarını değil, moloz ve çöpleri seyrediyor Turistler peribacalarını değil, moloz ve çöpleri seyrediyor

Şimdiye kadar Türkiye’de hep sahil şeridinde ve özellikle büyük şehir olan yerlerde master planı yapıldığını söyleyen Karasar, “İlk defa büyük şehir olmayan ama Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Kapadokya şimdiye kadar ki bütün turizm birikimini bir master planına tam bir eşgüdüm içine sokacak. Önümüzdeki yıllarda Kapadokya’nın hem turizmden aldığı gelirin hem de turizm etkisinin ülkemizdeki ve uluslararası tanınırlığının çok faydasına işleyeceğine inanıyorum.” dedi.

Kaynak: RAVZA NUR BAYDEMİR - MEHMET GÜNAY