Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle buluştu.

TGA’nın çalışmalarının anlatıldığı toplantının son kısmında soru cevap bölümüne geçildi.

Burada söz alan Turizmci Coşkun Kırtıl, bölgenin tanıtımından önce altyapısının ele alınması gerektiğini söyledi. Kırtıl, Kapadokya’ya gelen her turistten de 10 Euro alınması gerektiğini, Barcelona’nın bu uygulamayı yaptığını söyledi.

İlçeler ve beldeler arasındaki bağlantı yollarının kötü olduğundan bahseden Kırtıl, bisiklet yolu ve gece aydınlatmasının eksikliğinden de bahsetti.

Kırtıl, "Ulaşım hem karadan hem havadan çok önemli Nevşehir-Aksaray arasındaki yolumuz yıllardır Türkiye’de yapılmayan tek yol. Biz Barcelona’ya gittiğimizde otele belediyeye ya da turizm ajansına ödeme yapıyoruz. Biz neden Kapadokya olarak gelen yabancıdan aynı katkı payını almıyoruz? Biz 10 Euro para ödüyoruz. Burası özel bir bölge. Biz tanıtım yapalım ama bizim burada yollar, kaldırımlar yok. Kapadokya harap içinde. Bizim buraları toparlamamız lazım. Hep birlikte daha güzel şeyler yapmamız lazım.” dedi.

Coşkun Kırtıl’ın konuşmasının ardından Vali İnci Sezer Becel cevap verdi.

Vali Becel, “Aksaray yolumuzun inşaatı devam ediyor şu anda. Ortahisar’da, Göreme’de toz var ama neden var? Çünkü altyapı gidiyor. Yaşayan mekanizmalar şehirler. Dolayısıyla ihtiyaçlarını bir anada bitirmek mümkün değil. Zaman içerisinde bazı ihtiyaçlarını giderdik, yaşadıkça da yeni yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor.” dedi.

Kapadokya Alan Başkanlığının yeni bir oluşum olduğunu ifade eden Becel, şöyle konuştu: “Şu anda arkadaşlarımız bisiklet yoluyla ilgili çok ciddi bir çalışma yapıyorlar. Yine bölgede yapmış olduğumuz projeler var. AHİKA’nın yaptığı projeler var. Bu uzun soluklu üzerinde çalışılması gereken çok soluklu, yine aydınlatmayla ilgili bir çalışmamız var. Uçhisar Kalesi, Çavuşin, vadi aydınlatması. Bunların her biri bütçe isteyen projeler olduğu için çok kısa sürede hayata geçmesi çok mümkün olmayan işler oluyor. Herkesin üzerine düşen hususlar var. Memnuniyetle dinledim önerilerini. Hiçbir söylediğinde yanlış yok ama biraz haksızlık etti gibi hissettiğim için cevap verme gereği duydum.”

TGA yetkilileri de Kırtıl’ın “Yabacı turistten 10 Euro alınsın” önerisine, otellerden vergi aldıklarını, pandemi dolayısıyla bir süre bunun durdurulduğunu aktardı.