10 bin metrekare toprak kazılarak yapılan 1500 metrekare büyüklüğündeki müze ile ilgili olarak firma sahibi Güray Tüysüz açıklamalarda bulundu.

Müzenin 3 bölümden oluştuğunu belirten Tüysüz "Birinci bölümde orijinal tarihi eserlerle ilk çağdan 20. yüzyıla kadar Anadolu`da neler yaptık onları göstereceğiz.

İkinci bölümde son yüzyılı sergileyeceğiz. Son yüzyılda yaşamış, halen yaşayan imza sahibi dünya çapında seramik sanatçılarımız var.

Onları ve eserlerini ikinci bölümde sergileyeceğiz. 3. bölümde sergi salonu var. Sanatçılarımızın eserlerini sergileyebileceği bir alanımız var. Kafeterya, kütüphane bölümlerimiz var.

Kütüphanemizde Türkiye`deki tüm müzelerin kitapları olacak. Ayrıca piyano ve diğer müzik aletlerimiz olacak. Barımızda da her tür kahve çeşitlerimiz olacak.

Burası böyle bir kültür merkezi" dedi. Müzenin hangi düşünceden yola çıkılarak gerçekleştiğini de anlatan Güray Tüysüz, 30 yıldır esnaf olduğunu ve gelen müşterilerin kendisine çok mesaj verdiğini belirterek

"Bütün bu yenilikleri müşterilerin talepleri doğrultusunda yaptık ve mağazayı bu hale getirdik. Ben ailemden bu işi yapan 5. nesilim. Müşterilere bunu söyleyince bana atalarından kalan çömlekler var mı? Onları görebilir miyiz? diye sordular.

Bu soruyu o kadar çok duydum ki çevremdekilere "Bizim bir müze yapmamız gerekiyor" dedim. Avanos`ta da bir müzemiz yoktu. Sonuçta ben 10 ? 15 senedir eserleri topluyorum. Bu eserler her zaman denk gelmiyor.

Daha sonra kolleksiyoner belgemizi aldık. Eserlerimizin hepsi müzeye kayıtlı" dedi. Müzenin yapımının 5 sene sürdüğünü belirten Tüysüz düşünmeye bolca vakitleri olduğunu, gündüz müze olarak değerlendirilecek tesiste akşamları da müze ortamında toplantılar, etkinlikler ve müzik konserleri yapmayı istediklerini söyleyerek "Proje bu çerçevede genişledi" diye konuştu.

Müzeden kimlerin yararlanabileceği konusundaki sorumuzu yanıtlayan Tüysüz projenin gelecek nesillere bir hediyeleri olacağını ve tamamıyla halkın hizmetinde olacağını belirterek "Üniversitemiz, makamlarımız, alay komutanlığımız, valiliğimiz, belediyemizin prestij toplantılarını burada yapacağız.

Bunun dışında öğrencilerimize her zaman açık olacak. Yani bir Kültür Merkezi olarak halka hizmet edecek" açıklamasında bulundu. Bu projenin örneğinin Türkiye`de olmadığını belirten Tüysüz, Dünya`da da örneği olduğunu sanmadığını söyleyerek

"Proje giren herkesin bayıldığı, hayran kaldığı, etkili bir proje. Hala 3 bin yıl önce yaptığımız yeraltı şehirleriyle avunuyoruz. Bu yüzyılda ne yaptık. Bu yüzyılın teknolojisiyle ne yaptık.

İnşallah burası bir örnek olacak. Heyecan verici bir proje. Memlekete güzel bir hizmet olacak" dedi. Projenin maddi boyutları hakkında da bilgi veren Tüysüz projeyi kendilerinin yaptıklarını, aracı firmalar kullanmadıklarını, çalışan firmaların çoğunun dostları olduğundan maliyetine iş yaptıklarını bu nedenle de çok ucuza mal ettiklerini söyleyerek "Böyle bir proje pahalı bir proje" dedi.

Yabancıların müzeye bakışlarını da değerlendiren Tüysüz, yabancının müzeye bakışının çok farklı olduğunu belirterek "Onlar bizi az gelişmiş bir Ortadoğu ülkesi olarak görüyorlar ve bizden böyle projeler beklemiyorlar. Ama gelip de içeriyi gördüklerinde bize olan bakışları komple değişiyor? açıklamasını yaptı.

Esnaf olarak bizim uyanık olmamız gerekiyor diyen Tüysüz, "Müşteri geliyor mesajını veriyor ve gidiyor. İşte onları kapar da gerçekleştirirsen yürüyorsun. Tıkandığımız yerlerde müşterilerin fikirlerinden çok yararlandık.

Gönülden yaparsan destek geliyor. Bir işi para için yaparsan yalnız kalıyorsun. Bu projenin güzelliği de para için yapılmadı. Gönülden bir hediye olarak yapıldı. Onun için çok etkileyici bir proje oldu? dedi.

Tüysüz son olarak "Biz burada halkımız için ayda bir konser yapalım. Tasavvuf müziği, klasik müzik, caz, sanat müziği konserleri yapalım. Sosyal etkinlikleri arttıralım" dileklerini dile getirdi. Kaynak: Metin YILDIRIM