Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın otellerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında açıkladığı kriterleri tamamlayan işletmeler için verdiği “Güvenli Turizm Sertifikası” Kapadokya’da ilk olarak Ürgüp’te bulunan Yunak Evleri’ne verildi.

Sertifikayı Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, Yunak Evleri otelinin bağlı olduğu Group Especial Genel Koordinatörü Abdullah İnal’a takdim etti.

Burada konuşan Aktürk, Kapadokya bölgesinde “Güvenli Turizm Sertifikası” alan ilk otelin Ürgüp’te olmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Turizmde yeni bir süreç başladığını kaydeden Aktürk, Kovid-19 nedeniyle turizmde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bizim otellerimiz de bakanlığımızın kriterlerine uyum sağlayarak “Güvenli Turizm Sertifikası” almaya başladı. İlk otelimiz bu sertifikayı aldı ve biz de çok mutlu olduk. Ürgüp’te bu sertifikayı almak için 11 otelimiz daha başvuruda bulundu.” dedi.

Aktürk, bölgede yerli turizmin yavaş yavaş hareketlendiğini belirterek, “1 Haziran itibariyle yeni normal yaşama geçtik. İç turizmde kıpırdanmalar oldu. Günübirlikçiler ve yerli turistler tatil planlarını yapmıyorlar. 15 Temmuz’dan sonra yurtdışı seferlerinin de başlamasıyla Kapadokya çok daha iyi olacak.” diye konuştu.

Group Especial Genel Koordinatörü Abdullah İnal da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın otellere yönelik uyguladığı Güvenli Turizm Sertifikası’nı almaya hak kazanan Kapadokya’daki ilk otel olduklarını belirtti.

Sertifikayı aldıkları için gururlu olduklarını aktaran İnal, “Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un talimatıyla hazırlanan bu belge haberini ilk duyduğumuz gün hemen hazırlıklarımıza başladık. Zaman kaybetmemek için tüm kriterleri yerine getirme çabalarımız ilk gün başlamıştı. 1,5 ay gibi bir süreçte talimattaki tüm kriterleri yerine getirerek bugün itibari ile bu belgeyi almaya hak kazandık.” dedi.

Belgeyi almak için tesislerin toplamda 132 kriteri yerine getirmesi gerektiğini hatırlatan İnal, şunları söyledi: “Birçok madde zaten otelimizin normal akış içerisinde uygulamış olduğu maddelerden ibaret. Kriterlerin bir çoğu tesis içerisindeki belgelendirme, tasdik etme, eğitim, derecelendirme, hijyen talimatları, görevlendirme gibi prosedürler. Bazı maddelerde çok zorlandık. Özellikle denetim esnasında tüm çalışanlarımız ile birlikte büyük bir emek sarf ederek bütün maddeleri yerine getirdik. Aslında bizler de bu sertifika sayesinde birçok yeni bilgi edindik. Özellikle talimatlar, eğitimler ve protokoller tesislerimizin alt yapısını nasıl oluşturabileceğimiz konusunda bizlere olumlu manada geri dönüşü oldu. Otel işletmeciliğinin sadece satış pazarlama ve yönetimden ibaret olmadığını bir kez daha tescil etmiş olduk. Tesis alt yapı kurma ve yönetme açısından daha bilgili bir duruma geldik.”

“Sertifika çok önemli”

Alınan sertifikanın çok önemli olduğunu kaydeden İnal, şöyle devam etti: “Herkesin içi rahat olsun. Bu tesis artık bakanlık tarafından onaylanan ve sürekli denetlenen bir otel haline geldi. Yönetmeliğe göre bakanlığımız tesislere gizli misafir göndererek denetim yapacak. Akreditasyon şirketleri de aynı zamanda bu belgeyi almaya hak kazanmış tesisleri her ay denetleme yapacak. Bu çok güzel bir olgu. Çünkü artık biliyoruz ki tesisimiz yetkili merciler tarafından sürekli gözetim ve denetim altında. Bu belge ile birlikte artık misafirlerimizin gönül rahatlığı ile otelimizi tercih edeceğini düşünüyoruz. Bir diğer önemli husus ise birlikte çalıştığımız bazı turizm acenteleri bizlerden bu belgeyi alıp almayacağımızı sormaya başlamıştı. Muhtemelen bu acentelerin turist getireceği ülkedeki tur operatörleri, tesislerin Güveli Turizm Sertifikası’nı misafirlerine göstererek Türkiye’yi tercih etmeleri için ikna etmeye çalışıyorlar. Bizler de bunun bir parçası olabilirsek ne mutlu bize. Ülkemizdeki tesisler temizlik ve tedbirler konusunda gerçekten diğer ülkelerden daha ön planda. Bu belgeyi alarak da temizlik ve tüm diğer tedbirlerimizin güvencesini pekiştirmiş olduk. Son olarak da çok yakın bir zamanda tüm online satış kanallarının bu belgeye sahip olan otelleri ön plana çıkaracağını düşünüyoruz. Bu portallar muhtemelen çok yakın bir zaman içerisinde tatilcilerin tesis filtrelemelerini yaparken Güvenli Turizm Sertifika ikonlarını koyacağını düşünüyoruz. Tatil planı yapan yerli ve yabancı kitlenin de bu ikonlara göre hangi otelin belgeli olup olmadığını görecek ve tercih anlamında bu otelleri seçeceğine inanıyoruz.”