Demirbilek, dünyada en çok ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin kabulünün 34. yılın olduğunu hatırlattı.

Ortahisar’da doğalgaz çalışmaları yeniden başladı Ortahisar’da doğalgaz çalışmaları yeniden başladı

“PEKİ ÇOCUK HAKLARINDA 34 YILDA NEREYE GELDİK?”

Demirbilek, Uluslararası Af Örgütü’nün verdiği bilgilere göre pornografi, şiddet ve yasa dışı faaliyetlerin çokça görüldüğü ülkelerde çocuk istismarı had safhalara ulaşmakta olduğunu söyledi.

Dünyada iş çevrelerinde istihdam edilen TÜİK'in 2022 yılı verilerine göre sadece 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 18,7 olduğunu hatırlatan Demirbilek, “2021 yılında 520 bin çocuk çalışıyorken, bu sayı 2022 yılında 619 bine çıktı. 1 yılda sadece 15-17 yaş arasında çalışan çocuk sayısı 99 bin arttı.çocuk işçilerin sağlığını, güvenliğini ve ahlaki gelişimini tehdit eden sektörlerde çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Yine UNİCEF raporlarına göre dünya çapında erken yaşta evliliklerin sayısının toplamda 765 milyon olduğu tahmin edilirken, evli kadınların 5'te 1'i, her 30 genç erkekten 1'i 18'den küçük yaşta evlilik yapmaktadır. Bugün çocuklar hâlâ toplumun istismara en açık ve savunmasız grubunu teşkil etmektedir. Türkiye’de ise erken yaşta evlilikler 2022 yılında 11 bin olarak tespit edilmiştir. Ülkemize bakıldığında sözleşmenin yürürlüğe girmesinin üstünden geçen 28 yıla rağmen Türkiye'de hala tarımda çalışan 350-400 bine yakın çocuk işçi bulunduğu gibi erken yaşta zorla evlendirilen, her türlü istismara ve şiddete maruz kalan, cezaevinde bulunan, okula gidemeyen, çatışma ortamında kaybedilen çocuklar bulunmaktadır.” diye konuştu.

Gazze’de 4 bin 600 çocuğun yaşamını yitirdiğini ve binlerce çocuğun ise can güvenliği olmadan yaşadığını da aktaran Demirbilek, “Tüm çocukların eşit, özgür ve mutlu bir geleceğe sahip olabilmeleri için mücadelemiz her zaman devam edecektir. 20 Kasım Dünya çocuk Hakları Günü tüm dünya çocuklarının eşit, adil bir dünyada yaşamasının hepimizin sorumluluğu olduğunu hatırladığımız gün olsun.” İfadelerine yer verdi.

Editör: Mehmet Günay