Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, üniversitedeki tüm bölümlerin ders planlarına "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" adlı ders konulduğunu bildirdi.


Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan`ın öldürülmesini protesto için düzenlenen etkinlikte konuşan Rektör Kılıç, kadına uygulanan ve dozu giderek artan şiddeti kınamak, tüm kamuoyunu duyarlı davranmaya davet etmek üzere toplandıklarını söyledi.


Özgecan`a yapılanların bir insanlık suçu olduğunu ve bu suçla mücadelede herkese büyük görev düştüğünü aktaran Kılıç, şöyle konuştu:


"Şiddetin her türüne karşıyız ve tüm dünyada vahim boyutlara ulaşan kadına yönelik şiddete `dur` diyebilmek adına bugün burada hep birlikteyiz. Sadece ülkemizin değil gelişmiş ülkeler de dahil dünyanın ortak sorunudur kadına yönelik şiddet sorunu. İngiltere`de yayımlanan resmi verilere göre her 4 kadından biri şiddete maruz kalmakta; 500 bine yakın kadın, cinsel şiddet mağduru bulunmakta. Batı Avrupa`da her gün 2 kadın şiddet neticesinde öldürülmektedir. Hollanda`da devlet politikasının ikinci sırasındaki sorunu aile içi şiddetle mücadeledir."


Kılıç, toplumsal cinsiyet eşitliği algısının tüm yurttaşlarca benimsenmesinin değerli bir olgu olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:


"Kadın ya da erkek, insanlıktan, insanca yaşamaktan yana herkes seslerimizi birleştirmeliyiz. Eşitlik ve şiddetin önlenmesi toplumda tüm bireylerin yararınadır. Erkekler ve özellikle erkek çocuklarımızın şiddetin önlenmesine aktif bir şekilde katkıda bulunmaları için olumlu farkındalık oluşturmaya ilişkin etkinliklere ağırlık vermek gerekmektedir. Bu bağlamda `Toplumsal Cinsiyet Eşitliği` adlı bir ders üniversitemizdeki tüm bölümlerin ders planlarına konulmuştur. Şiddetin kültürel gerekçelerle meşrulaştırılmasına sonuna kadar karşıyız."


Üniversitenin idari ve akademik personeli ile öğrenciler, eyleme yakalarına beyaz kurdele takarak destek verdi.
Kaynak: AA