Nevşehir Valiliği toplantı salonunda düzenlenen çalıştayda sunum yapan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiler Dursun, Türkiye için halen toplumsal ve büyük bir sorun olmanın da yanı sıra oldukça yaygın ve önü alınamayacak şekilde devam eden çocuk yaşta ve zorla evliliklerin önüne geçilmesi adına toplumun tüm kesimlerine büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi.

UNİCEF’in 2017 raporuna göre, halen dünyada gerçekleşen 15 yaş altı evliliklerin yüzde 1’lik bir bölümünü oluşturduğuna dikkat çeken Dursun,  her 3 kadından birinin 18 yaş altında evlilik yaptığını belirtti.

2016 yılı verilerine göre,18 yaş altı evliliklerin de toplam evlilikler içerisindeki payının 17,9’unu oluşturduğunu ifade eden Dursun, Avrupa ülkeleri içerisinde erken ve zorla evliliğin en yaygın bir şekilde yapıldığı ülkenin de Türkiye olmasının bu alanda zaman geçirilmeden etkin önlemlerin alınması gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi.

Yoksulluk, toplumsal ve kültürel nedenler, siyasal ve hukuksal nedenlere dayandırılabilen kız çocuklarının erken ve zorla evliliklerin önüne geçilmesi anlamında medyanın da önemli bir misyon üstlendiğine vurgu yapan Dursun, hukuksal bağlamda da zaten kesin bir dille suç oluşturan bu evliliklerin, medyada haberleştirilmesinin ciddi bir önem taşıdığını vurguladı.

Medyanın bu yönde yaygın iletişim olanaklarına da sahip olması nedeniyle küçük yaşta ve zorla yapılan evliliklere ilişkin yapılan haberlerde, toplum hayatında farkındalık oluşturabilecek düzeyde bir dil kullanılarak aktarılmasının yanı sıra, hukuki olarak zaten büyük bir suç niteliği taşıyan çocuk yaşta evliliğin çok ağır cezai müeyyideler taşıdığının da aktarılmasının bu yönde caydırıcılığı artırabilecek etkenler içerisinde yer aldığını ifade etti.

Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi: Nevşehir Modeli Projesi’ kapsamında basın çalıştayına Nevşehir’de görev yapan yerel ve ulusal medya çalışanları katıldı.