İklim değişikliği ve hava sıcaklıklarının artması ile birlikte son günlerde meydana gelen orman yangınları mücadelesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde başlatılan çalışma kapsamında Nevşehir İli Orman Yangınlarını Önleme Mücadele Komisyonu Vali İnci Sezer Becel başkanlığında toplanarak önemli kararlar aldı.

Vali İnci Sezer Becel başkanlığında toplanan Orman Yangınlarını Önleme Mücadele Komisyonu Kararı şu şekilde:

Nevşehir’in orman varlığının genel alana oranının yüzde 3 oranında olması ve orman varlığının yarısından fazlası ağaçlandırma yoluyla tesis edilen sahalardan oluşması nedeniyle yangına hassası yüksek risk grubunda değerlendirilmektedir. Aynı zamanda piknik mesire yeri olarak tesis edilen halka açık yerlerin de bulunmaması nedenlerinden ötürü İlimizde ormanların yetiştirilmesindeki zorluklar da göz önüne alındığında ilimizin tamamındaki ormanlık alanlarda Orman Kanununun 76'ncı maddesinde yer alan "Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak yasaktır" hükmü uyarınca, orman alanları içerisinde mangal/semaver/ateş yakılmasına müsaade - edilmeyecek, :avcı ve çobanların ateş yakması izin verilmeyecek. 

Gerektiğinde Yüksek risk barındıran ormanlık alanlara girişlerin, mülki idare amirlerince ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, belirli bir süreyi/dönemi kapsayacak şekilde kısıtlanabilecek.

Nevşehir İli Mülki Hudutları Dahilinde 2020 Yılı Anız Yangınlarının Önlenmesiyle İlgili Valilik Tebliği uyarınca başta ormanlık alanların civarındaki yerler olmak üzere, yakınlığı nedeniyle orman yangınlarına sebebiyet verecek yerlerde anız veya bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı ot, dal vb.) yakılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce ivedi olarak muhtarlıklarla toplantılar düzenlenip gerekli uyarı ve bilgilendirme yapılacak.

Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına izin verilmeyecektir. Bu ürünlerin satıldığı satış yerlerinin Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlükleri tarafından kontrol ve denetimleri yapılarak muhtarlıklara gerekli uyarılar yapılacak.

Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında köylere verilen su tankerleri köy muhtarlıklarınca en kısa sürede çalışır hale getirilip, muhtemel orman yangınlarına karşı hazır bulundurulacak. İlgili kontroller Orman İşletme Müdürlüğünce yapılacak.

0rman İşletme Müdürlüğünce risk grubunun yüksek olduğu yangına hassas ormanlık alanlarda yo] bakımlarının yapılması sağlanacak.

0rmanlık akanlarda ateş yakmanın ve piknik yapınanın yasak olduğuna dair uyarıcı tabelaların Orman İşletme Müdürlüğünce yüksek risk görülen yerlere yerleştirilmesi sağlanacak.

İl ve ilçe müftülüklerince Nevşehir ilindeki bütün camilerde orman sevgisi, milli bir afet olan orman yangınlarının çıkmaması ve çıktığı takdirde de söndürmek için her türlü fedakârlığın yapılması konusunu içeren hutbe okunması sağlanacak.

Valilik, Belediye ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü resmi web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında Orman yangınları konu nda duyarlılığı artıracak tanıtım ve bilgilendirme yapılacak.

Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı "Alo 177 Yangın İhbar"  hattı 112 Acil çağrı Merkezi Müdürlüğü'ne bağlı "Alo 112" hattı kullanılacak.

Yoğun orman bulunan yerlerde, orman içerisinde devriye gezen Orman İşletme Müdürlüklerinin ekiplerine Emniyet Müdürlüğünce ve Jandarma Komutanlıklarınca destek verilecek.

Orman yangınlarının çıktığı yerlerde söndürme çalışmalarında itfaiyeye ve iş makinalarına ihtiyaç olduğu takdirde, ilgili belediyeler ve Kamu Kurumları gerekli ekipman ve makine desteği sağlayacak.

İl Yangınla Mücadele Komisyonunun almış olduğu kararlara ilave olarak ihtiyaç duyulması halinde ilgili orman idaresinin teklifiyle Yangınla Mücadele Komisyonu toplanarak ilave kararlar alabilecek.

Alınan bu kararlar 12/08/2020 tarihi itibariyle Nevşehir İli dâhilindeki ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ve İl İlçe Kasaba Mahalle ve Köy Muhtarlıklarına, Kaymakamlıklara intikal ettirilecek.

Yapılacak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda gerekli adli ve idari işlemler yapılacak.

İş bu karar ilgili kurumlar için emir niteliğinde olup, belirtilen tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında T.C.K.nın İlgili maddeleri, 2872 ve 5491 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri, 6831 Sayılı Orman Kanununun İlgili maddeleri, 5326 sayılı kabahatler Kanununun 32.Maddesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği işlem yapılmasına karar verildi.