Metro Türkiye’nin pandemi sürecinden etkilenen yeme-içme sektöründeki küçük işletmelere can suyu olmak üzere başlattığı ve iş ortakları ile büyüttüğü “Küçük İşletmem İçin” projesi kapsamında Nevşehir’de destek alan pastaneden kebapçıya dürümcüden fırına 22 işletmeye ürün ve hizmetler teslim edildi.

1 Ekim 2020 – Metro Türkiye’nin koronavirüs salgınından etkilenen yeme-içme sektöründeki küçük işletmeleri desteklemek üzere 29 Nisan’da başlattığı “Küçük İşletmem İçin” projesinde tüm teslimatlar tamamlandı. Türkiye genelinde 4.500’e yakın işletmenin başvurduğu proje kapsamında başvuru şartlarını karşılayan toplam 1.500 işletme ürün ve hizmet desteği alıyor. Projeden faydalanan Nevşehir’deki 22 işletmeye de işletme başına 5.000 TL ürün ve hizmet desteği ulaştırıldı. Böylece hem testi kebabı, ayva dolması, sac tava gibi yerel lezzetleri sunan işletmelere destek sağlandı hem de yerel ekonomiye katkıda bulunuldu.

“Metro Türkiye sadece işletmemizin değil çalışan emekçi kardeşlerimizin de yanında oldu”

Silene Restoran’ın sahibi Burcu Özüdoğru aldıkları destekle ilgili şunları söyledi: “Bu projenin anlamı bizim için çok büyük. Özellikle pandemi sürecinde böylesine anlamlı projeler firmaların kalitesini ortaya koymakla birlikte insani ilişkilerin de ticarette ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Metro Türkiye’ye bu desteğinden ötürü çok teşekkür ederim. Metro Türkiye’nin zor günümüzde yanımızda olmasının kıymeti çok büyük. Bu desteği işletmemizin uzun vadede kullanacağı un, yağ, bakliyat gibi temel gıda ihtiyaçlarımızda kullandık. Bu sayede rahat bir nefes almış olduk. Malzeme desteğine yapacağımız giderleri de en başta çalışanlarımızın maaşlarını karşılamakta kullandık. Bu bakımdan çalışanlarımız adına da çok teşekkür ederim. Metro Türkiye bu proje ile sadece işletmemizin değil çalışan emekçi kardeşlerimizin de yanında oldu.”

Mer Otelcilik’in Muhasebe Müdür Yardımcısı Mustafa Göveren ise “Bu destek bizim için çok önemliydi. Maddi destek olmasının yanında iş ortağımız olan Metro Türkiye’nin zor günlerimizde bizim yanımızda olduğunu bilmek bizi çok mutlu etti. Ayrıca belirli giderlerimizi karşılayarak bu zor süreci aşmamızda önemli bir rol oynadı. Bu projede yapılan destek ile yiyecek, içecek ve temizlik gruplarından ürün alımları yaptık. Bu alımlar tekrar işe dönüş sürecinde bize önemli katkıda bulundu. Malzeme alımları için yapacağımı ödemeleri de işletmemizin onarım ve bakım masraflarını karşılamakta kullandık. Desteklerinden ötürü Metro Türkiye’ye çok teşekkür ederiz.” dedi.

Sinosas Restoran Müdürü Macit Karabacak da şunları söyledi: “Pandemi başladığında her işletme gibi işlerin anında bıçak gibi kesilmesi, daha sonra önlem olarak sadece paket servisi ile çalışmamız ve ilerleyen günlerde yaşanan belirsizlik bizleri gerçekten umutsuz bir hale getirmişti. Metro Türkiye ve iş ortaklarının bu projesini duyduğumda çok sevindim. Destek olarak aldığımız yiyecek, içecek ve temizlik maddeleri bize gerçekten nefes aldırdı. Bu projede aldığımız destek sayesinde işletme giderlerimizi karşılamaya bütçe ayırabildik. Metro Türkiye ve iş ortaklarına teşekkür ederim.”

“Testi kebabı, ayva dolması, sac tava gibi yerel lezzetlerinin korunması katkı sunduk”

Projeyle birlikte, pandemi nedeniyle zor bir süreçten geçen küçük işletmelere katkı sağlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Metro Türkiye Bölge Müdürü Baran Güzelce, “Metro Türkiye olarak dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladığımız bu dönemde, iş ortaklarımızla el ele vererek #kücükisletmemicin hareketini başlattık. Bu proje ile yeme-içme sektöründeki küçük işletmelerin bulundukları zor durum ile ilgili kamuoyunda bir farkındalık yaratmayı amaçladık ve yardıma hazır kurumlarla yardıma ihtiyaç duyan işletmeleri ortak bir platformda buluşturduk. Böylece, tüm Türkiye’de dolaylı olarak 10 bin sektör emekçisinin işlerini devam ettirebilmelerine ve 3 milyar TL’lik yerel ekonominin canlandırılmasına destek verilirken Nevşehir’deki 22 işletmeye de can suyu olacak yardım sağlandı. Testi kebabı, ayva dolması, sac tava gibi yerel lezzetlerin korunmasına ve devamlılığına da katkıda bulunuldu. Herkes mahallesindeki küçük işletmeleri ziyaret ederek bu zorlu dönemde onlara destek verebilir. Küçük gibi görünen bireysel katkılarımız yerel ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor.” dedi.

Türkiye genelinde 8 milyon TL değerinde ürün ve servis desteği

Metro Türkiye’nin 500 işletmeye ürün bağışı yaparak Gıda Kurtarma Derneği ve Dude Table iş birliğinde başlattığı Küçük İşletmem İçin projesi, ana partner Coca-Cola ile birlikte Unilever Food Solutions, Pepsico, P&G, Barilla, Orkide Yağ, Altınmarka, Reis Gıda, Dimes Türkiye, Upfield, Bursa Pazarı, Hekimoğlu Un, Dardanel ve Mikro Yazılım’ın da destekleriyle bir iyilik hareketine dönüştü. Türkiye genelinde destekten yararlanan 1.500 işletme “Mutfağa Dönüş” sürecinde kendi bütçelerini kira bedeli, fatura giderleri, personel ödemesi gibi diğer harcamalara yönlendirebilme imkânı buldu. Üç ayda toplanan ürün ve hizmet desteği 8 milyon TL’yi buldu, 10 binden fazla çalışanın ise istihdamı korundu.

Metro Türkiye Hakkında

Dünyanın en önemli uluslararası perakende şirketlerinden Metro, Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı 1990 yılından günümüze, Türk mutfağının daimiyetini sağlama ve gelecek nesillere miras bırakma amacını üstlenmektedir. Metro Türkiye, HoReCa (otel, restoran, kafe) sektörü için bir mutfağı oluşturan tüm hizmetleri sağlarken yaklaşık 4.500 çalışanıyla 21 şehirde, 37 mağazasıyla profesyonellerin kendileri ve iş yerleri için ihtiyaç duydukları 40 bin çeşit ürünü, fiyat-kalite-performans ilişkisini gözeterek sunmaktadır. Türk mutfağına dair çalışmalarını ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri dikkate alarak hayata geçiren ve bu nedenle Sürdürülebilir İş Ödülleri’nin de sahibi olan Metro Türkiye, et ve balık izlenebilirliğinden sürdürülebilir balıkçılığa, gıda atığı projelerinden Coğrafi İşaretli Ürünler projesine kadar tüm çalışmalarıyla yerel değerlerin kayıt altına alınıp gelecek nesillere miras bırakılmasına katkı sunmayı hedeflemektedir. Metro Chef, Metro Professional, Metro Premium, Aro, Rioba ve Sigma isimli kendi markalarını bünyesinde bulunduran şirket, tüm mağazalarında “Tarladan Çatala” gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulmasını esas alan bir standart olan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarını da yüzde 100 uygulamaktadır.