Halk Sağlığı Diyetisyeni Gözde Demirel, Türkiye?de obezite oranının arttığını belirterek, küçük yaşta beslenmeye dikkat edilmediği takdirde ilerleye yıllarda kronik hastalıklarla karşılaşılabileceğini söyledi.

Demirel, çocukların bilgisayar oynama alışkanlıklarının arttığını belirterek,  sokakta oynamaları azaldı. Dolayısıyla fiziksel aktivite kısaldığı için, az olduğu için, obezite oranı çocuklarda artmaya başladı ve gerçekten riskli bir oranda artmaya başladı dedi.

Diğer ülkelerde görülen durumun Türkiye?de de görülmeye başlandığını kaydeden Demirel, az hareket, fazla kalorili yiyecek yenildiğinde obezite artıyor.

Mümkün olduğunca çocukların fast fooddan uzak durmaları gerekiyor diye konuştu. Çocuklara hamburgerin cezp edici geldiğini kaydeden Demirel, anneler evde kendileri hamburgerin köftesini kızartmak yerine, fırında pişirip çocuğa hamburger ekmeği ile (tam buğday ekmeği) sunabilirler.

Bu dışarıya yönelmeyi de azaltacaktır. Dışarıdan kesinlikle satın alınmasın uyarısında bulundu. Film izlerken veya bilgisayar oynarken neyi ne kadar yediğimizin farkında olunmadığının araştırmalarla kanıtlandığını hatırlatan Demirel, TV izlerken ya da bir şeyler yaparken yemek yemeyin.

Sadece yemek yiyin. Yemek yemeye özel vakit ayırın ve porsiyonlarınızı belirleyerek yiyin.

Kalabalıkta yenildiğinde de ne kadar yenildiği bilinmemekte. O yüzden porsiyonlarınızı bilerek yemek en sağlıklısı.

Ailelere en büyük tavsiyem çocukları olabildiğince parka götürüp oynamaya yönlendirsinler. Bilgisayar oyununu en fazla bir saate indirsinler.

Çocuklukta obezite arttığında ilerleyen zamanlarda kronik hastalıkları da tetikliyor. Çocuklarda diyabet oranı da artmaya başladı. Araştırmalar bunu gösteriyor.

Bunun önüne geçilmezse toplumdaki kronik hastalıklar artacak. Buda sağlık harcamalarını artıracak şişmanlarda kronik hastalıklar daha fazla görünüyor.

Bunun için en temelden beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor diye konuştu. Haber: Alpaslan Körükcü