Nevşehir’in simgelerinden birisi olan ve Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan tarihi Kurşunlu Camii ve Damat İbrahim Paşa Külliyesi, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açıldı.

4 yıllık bir restorasyon çalışmasının ardından törenle açılan Kurşunlu Camii’nde Cuma namazı kılındı.

“DAMAT İBRAHİM PAŞA, MEDENİYETİN SAHİBİYİZ MESAJINI VEREN PAŞAYDI”

Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünün Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar, Kafkaslar ve Afrika ile birlikte 5 kıtada tarihten gelen tüm birikimleri koruma adına güzel çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

Damat İbrahim Paşa’nın çalışmalarını takdir ettiğini kaydeden Çam, “Bu çalışma sadece bir bina restorasyonu değil. Bu sadece Nevşehir’e ve bu topraklara da ait değil. İstanbul’dan 1700’lü yıllarda buraya gelerek yepyeni bir şehircilik anlayışıyla dünyaya medeniyet mesajı da vermiş olundu. Bu çalışmayı tarihi boyutlarıyla da tefekkür etmemiz lazım. Anadolu’da birçok savaşla mücadele ederken huzurlu ve müreffeh bir sistem kurarak aslında dünyaya yeni bir kentlilik mesajı vermiştir. Matbaayı getirmiş, teknoloji hamleleri başlatmış ama maalesef siyasi çekişmelerle katletmişler. Sadece basit bir Lale Devri deyip geçiştirmemek lazım, Damat İbrahim Paşa, batıya da doğruya da biz medeniyetin sahibiyiz mesajını veren paşaydı.” diye konuştu.

30 MİLYON ÖDENEK AYRILDI

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy da Damat İbrahim Paşa’nın vakfiyesinden harcamaların karşılanarak yaptırdığı Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin, cami, medrese, mektep, ibadethane, kervansaray, hamam ve iki çeşmeden oluştuğunu söyledi.

Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin restorasyon ve çevre düzenleme uygulamalarını titizlikle yaptıklarını aktaran Ersoy, külliyenin restorasyonu için 30 milyon 622 bin TL ödenek ayrıldığını, bu zamana kadar 14 milyon 300 bin TL harcandığını belirtti.

Ersoy, restorasyon çalışmaları kapsamında cami, minare, medrese ve şadırvan üst örtülerinde kaplamaların yenilenmesi, mermer sütunları, sütun başlıkları ve kaideleriyle, bronz bilezikleri konservasyonu gibi çalışmaların yapıldığını aktardı.

Ersoy, şöyle konuştu: “Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak ecdadımızdan miras kalan eserlerimizin gelecek nesillerimize ulaştırılabilmesi için koruyup ihya ederek geçmiş ile gelecek arasında köprü olma görevini üstlenmiş kadim bir kurumuz. 26 Aralık 2017’de ihale ettiğimiz cami ve medresenin farklı dönemlerde restorasyonlarını yaptık. 2021’de kervansaray bölümünü de restorasyona dahil ederek külliyemizi yeniden kullanım için hazır hale getirdik.”

“TARİHİ DOKUYA ZARAR VERMEDEN RESTORE EDİLDİ”

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel de “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından, 3 Temmuz 2018 tarihinde restorasyon için ibadete kapatılan, Nevşehir’deki ecdat yadigarı tarihi Kurşunlu Camii’mizin bugün burada, 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayında açılışını gerçekleştiriyor olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Her bir köşesi tarih kokan ve sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış şehrimizde, Lale Devri Sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1726 ve 1727 yıllarında yaptırılan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, tarihi dokulara zarar vermeden büyük bir titizlikle restore edilmiştir.” diye konuştu.

AK Parti Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Yücel Menekşe ve Belediye Başkanı Mehmet Savran da birer konuşma yaparak, restorasyon çalışmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Çam, Vali Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Açıkgöz ve Menekşe, Belediye Başkanı Savran, Vakıflar Genel Müdürü Ersoy ve AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran tarafından cami ve külliyenin açılışı yapıldı.

Açılışın ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar Ramazan ayının ilk Cuma namazını yenilenen Kurşunlu Camii’nde kıldı.