Türk Dünyası Belgesel Film Yarışması kapsamında yedi ülkede gösterimleri devam eden ve ödüle layık görülen belgesellerin gösterimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde devam etti.

Türk Dünyası 2. Belgesel Film Festivali ve Yarışmasının KKTC gösterimleri Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi´nde başladı.

Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici´nin genel sekreteri olduğu Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu ve Doğu Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile başlayan belgesel film gösterimlerinde ilk olarak KKTC Sinemasının Geleceği konulu panel ile başladı.

Doç. Dr. Yetin Arslan, “sinema konusunda Kıbrıs´ta sponsor yoktur, para bulmak zordur, dolayısı ile yapacağınız filmleri kendi imkanlarınızla yapmanız gerekiyor, sponsor bulduğunuzda da başka sorunlar vardır, yani parayı verenin düdüğü çaldığı ortaya çıkıyor, sizin neyi söyleyeceğinizi neyi filmin içine koyacağınızı neyi çıkaracağınızı karar veren bir mekanizma oluşuyor. Bir Kıbrıslı Türk olarak benim İngiltere´de yaşayan ailem yok, İngiltere´de yaşarken benim için büyük fırsattı. Orada yaşayan Kıbrıslı Türklerle ilgili belgesel yapayım, bunu yaparken de bir ailenin üzerine odaklandım. Londra´da yaşayan Kıbrıslı Türklerin hayatlarını portreledim, Aslında Kıbrıslı Türkler var orada. Bahçesinde asma yaprakları olan, onları kesip dolma yapan sarma yapan. Ama aslında bir İngiliz´in asma yaprağını gördüğünde hiçbir ilişki kuramayan, ancak o filmle birlikte dediler ki, bizim Kıbrıslı Türk komşularımız böyle bir hayat mı yaşıyorlar” diye konuştu.

Daha sonra Yapımcı ve Yönetmen Osman Sınav´ın da izlediği altı ülkeden dereceye giren belgesel filmlerin gösterimine geçildi.

Gösterimler sonunda TRT mikrofonlarına Türk dünyası filmleri ile ilgili görüşlerini açıklayan yönetmen Osman Sınav, “Öncelikle çok ciddi alt yapı çalışması yapılması lazım. Yapılabilecek çok şey var, potansiyel güç var. Ama bunun organize edilmesi lazım. Türk Dünyasına sinema dağıtımıyla ilgili ciddi bir dağıtım ağının kurulmasına öncülük etmemiz gerekiyor. Ortak yapımlar ve Türk Dünyasının imajını toparlayacak ortak yapımlar için fon oluşturması lazım. Ekonomisini de oluşturmak ve üretime dönüştürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Türk Dünyasından gelen filmlerle ilgili görüşlerini de açıklayan Osman Sınav, “Çok keyifli çok güzel şeyler, yani oralara gidip, kendi kültür genlerinizi gördüğünüz zaman babanızın elini öpmüş gibi hissediyorsunuz. Çok güzel şeyler var” dedi.