NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda düzenlenen panele NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şahlan Öztürk ve Prof. Dr. Mutluhan Akın, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Ergen, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı İsmail Köse, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

İSRAİLOĞULLARI TARİHTE BİRÇOK PEYGAMBERE İSYAN ETTİ”

İsrail saldırılarında hayatını kaybeden tüm Filistinli şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak duaların edildiği panelin açılışında konuşan panel moderatörü Durmuş, Kur’ân-ı Kerîm’de geçen ayetlerden hareketle İsrailoğullarının tarihte birçok peygambere isyan ederek zulme başvurduklarını ifade etti.

Durmuş, Hz. Musa, Hz. Dâvud ve Hazreti İsa gibi peygamberlere isyan eden bu topluluğun, son Peygamber olan Hazreti Muhammed’e de çeşitli eza ve cefa çektirdiğini, tarihten günümüze kadar aynı sorunlu karakterlerine devam ettiklerini belirtti.

“KUDÜS’ÜN REFAH VE HUZURU 402 YIL BOYUNCA OSMANLILAR HİMAYESİNDE SAĞLANDI”

Panele konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şefaettin Severcan, Kudüs’ün tarihten günümüze kadar olan süreçte ev sahipliği yaptığı din ve devletler hakkında bilgiler verdi. Günümüze kadar gelen 150 eserlerden 80 tanesinin Memlükler tarafından geri kalanların önemli bir bölümünün ise Osmanlılar vesilesiyle yapıldığını ifade etti.

Kudüs’ün refah ve huzurunun 402 yıl boyunca Osmanlılar himayesinde sağlandığını da aktaran Severcan, günümüzde yaşanan zulmün ana nedenin Osmanlıların uyguladığı hoşgörü politikasının tam aksi yönünde hareket edilmesi olduğunu söyledi.

“SATILAN TOPRAKLAR YÜZDE 5’İ GEÇMİYOR”

NEVÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Kadir Erbil konuşmasında günümüzde yaşanan İsrail sorununun tarihsel arka planındaki ana nedenlerine değindi.

Bugün bu savaşın patlak vermesinin arkasında ‘Siyonizm’, ‘Balfour Deklarasyonu’, ‘İngiliz Mandası’, ‘BM Taksim Kararları’ ve ‘İsrail’in Devlet Olarak İlan Edilmesi’ gibi beş temel nedenin yattığını ifade eden Erbil, geçmiş tarihten beri haberlerde ortaya çıkan ‘Filistinlilerin Topraklarının çoğunu sattılar’ iddialarının ise asılsız olduğunun altını çizerek, satılan toprakların yüzde 5’i geçmediğini bunların da tehdit ve şantaj ile gerçekleştiğini söyledi.

NEVÜ İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Doğa İse Yahudiliğin anlaşılmasını sağlayacak ve Tevrat’ta geçen bazı önemli kavramlara değindi.

“Geleceği Birlikte Yöneten Hemşireler; Bakımın Gücü” konferansı düzenlendi “Geleceği Birlikte Yöneten Hemşireler; Bakımın Gücü” konferansı düzenlendi

01 (15)-2

Kaynak: HABER MERKEZİ