AK Parti Nevşehir Belediyesi başkan aday adayı Recep Ünveren, Muşkara Gazetesi’ne özel açıklama yaptı.

Neden aday adayı olduğunu anlatan ve projelerinden bahseden Ünveren, kentin bütün sorunlarını bildiğini ve bu sorunları çözmek için uzmanlarla şimdiden çalışmaya başladığını belirtti.

AK Parti meclis üyeleri mazbatalarını aldı AK Parti meclis üyeleri mazbatalarını aldı

Nevşehir’in makus tarihinden kurtulması gerektiğinin altını çizen Ünveren,Nevşehir’imizi ‘Türkiye Yüzyılı’nda bir marka şehir haline getireceğiz. Nevşehir’i alt yapı, turizm, sanayi, eğitim, kültür ve spor alanlarında kendisine ve büyüklüğüne yakışan yatırımlarla buluşturacağız.” dedi.

Aday adaylığı amacının, şehrin temel altyapı ve dönüşüm ihtiyaçlarını hızlıca tamamlamak olduğunu vurgulayan Ünveren, “Toplumun bütün kesimlerine dokunan “sosyal belediyecilik” anlayışını Nevşehir’de kalıcı hale getirmektir. Vaat etmiş olduğumuz her bir icraat, Nevşehir’imizin çoktan hak ettiği kendi liginde bulunan birçok şehirde hayata geçirilebilmiş örnek uygulamalardır. Hizmet dönemimizin sonunda Nevşehir’imize eserler bırakmış bir belediye başkanı olarak anılmak istiyorum. Şehrimizin hak ettiği temel belediyecilik hizmetlerini çok kısa süre içerisinde gerçekleştireceğiz. Özellikle sosyal belediyecilik konusunda Nevşehir’imizin bütün kesimlerinin ortak çalışmasını sağlayarak bir komşuluk, hemşehrilik bilincini mayalayacağız.” diye konuştu.

ÜNVEREN’İN SOSYAL BELEDİYECİLİK PROJELERİ

Ünveren, sosyal belediyecilik kapsamında neler yapacağını şöyle anlattı:

“İhtiyaç bulunan mahallelerde belediye kreşleri açacağız. İlköğretim çağındaki bütün öğrencilere devletimizin okul kitaplarını ücretsiz verdiği gibi biz de okul çanta ve kırtasiye ihtiyaçlarını ücretsiz olarak vereceğiz. Ekonomik durumu gözetilerek her dönem başında öğrencilerimize okul ihtiyaçları için harçlık vereceğiz. Bunun rakamını her dönem için güncelleyerek tespit edeceğiz. Mahallelerimize İstanbul gibi birçok şehrimizde bulunan “BİLGİEVLERİ” açacağız. İlköğretim öğrencileri için ders çalışabilecekleri, merkezi sınavlara hazırlanabilecekleri kütüphane ve etüt merkezinden oluşan bilgievleri açacağız. Tam gün eğitim veren ilköğretim okullarımıza beslenme desteği sağlayacağız.

Mahallelerimizde gençlerimize kültür, sanat faaliyetleri yapabilecekleri kütüphane, sınıf ve atölyeleri bulunan yeni Gençlik Merkezleri ile Spor salonları açacağız. Öğrencilerin şehir içi ulaşımlarının daha ekonomik tarifeli olmasını ve onlara ulaşım desteği sağlayacağız. Kadını, aileyi, komşuyu, mahalleyi önemsiyoruz. Mahalledeki sosyal hayatı geliştirecek, kadınlarımıza meslek ve sanat eğitimi verebileceğimiz atölye ve kurslarıyla; sohbet, nişan, kına, mevlit, sünnet, düğün gibi ihtiyaçlarını karşılayacakları salonu da içinde bulunduran “SEMT KONAKLARI” inşa edeceğiz.

Gençlerimizin sporla ilgili yetenek ve eğilimlerini okul idaresi, beden eğitimi öğretmenleri ve şehrimizdeki amatör kulüplerin taramalarıyla erken dönemde keşfedilerek ilgili spor dalında alt yapıdan itibaren yetiştirmelerine imkân sağlayacağız.  Seçilen öğrencilerimizi okul ve spor başarıları dikkate alınarak eğitim hayatları boyunca bursla desteklenecek. Nevşehir’imizi, amatör spor kulüplerini destekleyerek, bireysel ve takım sporlarında bölgemizin “Altınordu” su yapacağız. 50 numaralı forma Türkiye’deki her kulüp ve branşta Nevşehir’de yetişmiş sporcuların taşıdığı forma olarak bilinmesini sağlayacağız. Spor için yapılan yetenek taramasının sanat dalları için de yapılarak, yeteneklerin erken dönemde keşfedilip öğrencilerin gerekli eğitimleri almalarını sağlayarak onları destekleyeceğiz. Gençlerimizin meslek sahibi olarak hayata atılmalarını sağlamak için her aşamada destek olacağız. Meslek Liselerinde okuyan öğrencilere burs vereceğiz. Staj dönemleri ve yaz aylarında yapacakları mesleki uygulama ve çalışmaları için ücretsiz ulaşım desteği sağlayacağız. Üniversitelerle yapacağımız protokollerle örgün eğitim dışında kalan gençlerin, meslek sahibi olabilmeleri için dönemlik ücretsiz kurslar düzenleyeceğiz. Kursiyerler, eğitim süresi boyunca şehir içi ulaşımından ücretsiz yararlanacaklardır. Ayrıca bu gençlere kurs süresince, burs sağlayacağız.

Nevşehir’de sanayide çalışan ve çıraklık eğitimine devam eden gençlerin de ücretsiz ulaşım imkanından yararlanmalarını sağlayacağız.”

TRAFİK, OTOPARK VE TOPLU TAŞIMA SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Ünveren, şehrin kanayan yarası olan trafik ve otopark sorunuyla ilgili de şunları aktardı:

“Çevreyolunun yapımı konusunda, şehrimiz milletvekillerinin çalışmaları sona yaklaştığımızı gösteriyor. Ankara’daki görüşmelerimden aldığım bilgi de bu doğrultuda. Konunun takipçisi olarak hızla neticelenmesini sağlayacağız. Belediye olarak üzerimize düşen her şeyi cesaret, kararlılık ve hızla yerine getirerek şehrimizin bu ihtiyacını karşılayacağız. Şehir içi trafik ve otopark konusu ile ilgili özel bir çalışma yürütüyoruz. Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Ulaştırma Bakanlığı ile trafik, mobilite ve erişilebilirlik ve katlı otoparklar konusunda Nevşehir’e özgü bir çalışma yürütmekteyiz. Yıllık beş milyondan fazla turistin geldiği şehri ölüm kavşaklarından, dakikalarca süren trafik ışıklarından, neredeyse her gün yaşanan ölümlü, yaralanmalı trafik kazalarından kurtaracağız.

Yaya olarak gezilebilen, hiçbir engelimizin şehri gezmeye engel olmadığı yaya kaldırımları, yaya yolları ve üst geçitlerin erişilebilir özellikte olduğu “erişilebilir” bir şehir planlıyoruz. Şehirde mevcut üst geçitleri asansörlü geçitlere dönüştüreceğiz. Yeni yapılacak olanları da bu standartlarda inşa edeceğiz. Şehrin trafiğini rahatlatacak katlı kavşak, battı çıktı, viyadük gibi eserleri Nevşehir’imize kazandıracağız. Şehrimizi ulaşım ve tarih açısından yaşanabilir, konforlu ve güvenli bir şehir haline getirmemiz için nerede, neye ihtiyaç varsa bunları mutlaka gerçekleştireceğiz.

Nevşehir’imizi toplu ulaşımda yol ve durak altyapısı, güzergâh düzenlemesi ve araç kalitesi açısından “erişilebilir” marka bir şehir yapacağız. Bu şehrin tarihi, coğrafyası, insan kaynağı, üretim ve yönetim potansiyeli, büyüklüğü yukarıda saydığım, Nevşehir’de yaşayanların da her gün şahit olduğu bu sıkıntıları aşmak için yeterlidir.”

“NEVŞEHİR’İ YENİDEN LALE DEVRİ VE DAMAT İBRAHİM PAŞA İLE BİRLİKTE ANILAN TURİZM MARKASI YAPACAĞIZ”

Ünveren, Nevşehir ile ilgili yapmayı planladığı diğer projelerden şu şekilde bahsetti:

“Kayıtlara baktığımızda yıllık beş milyondan fazla turistin geldiği görülen şehrimizin merkezinde turiste pek nadir rastlanmaktadır. Şehir merkezimizin turizmden daha fazla pay alabilmesi için şehri, tarihi kimliği ve doğasını koruyarak Lale Devri Dönemi ve Damat İbrahim Paşa eserlerinin öne çıkarıldığı yeni bir kent turizm alanı oluşturacağız. Bölgeye gelen turistlerin Nevşehir’de de vakit geçireceği, gezip göreceği mekanlar oluşturacağız.

Atatürk Bulvarı’ndan Kurşunlu Camii’ne kadar uzanan Cami-i Kebir Sokağı restorasyonunu yaparak turizme kazandıracağız.

Lale Devri ve Damat İbrahim Paşa’nın dönemi ve eserlerinden oluşan modern “panoramik müze” açacağız. Damat İbrahim Paşa’nın Osmanlı coğrafyası üzerinde inşa ettirdiği mimari eserlerin minyatürlerinden oluşan “Minyatür Şehir” alanı oluşturacağız. Nevşehir Taş evleri ve konaklarının restorasyonu gerçekleştirerek tarihimize, kültürümüze sahip çıkacağız. Tarih ve şehir turizmi için bir rota oluşturacağız. Bu rotayı Cami-i Kebir Sokak boyunca, Kurşunlu Cami ve Külliyesi’ne kadar olan alanı restore ederek başlayacağız. Kalede “Lale Devri Dijital Müzesi”, Cumhuriyet mahallelerinden kiliseye kadar olan alana kuracağımız “Damat İbrahim Paşa Minyatür Parkı”nı ve daha yukarıda kent ormanı ve aynı bölgede kuracağımız “Seyir Terası” ile turistlik rotayı tamamlamış olacağız.

Bu çalışma ile hedefimiz şehrimizi bir marka şehir haline getirmek, turizmden hak ettiği payı alarak şehir ekonomisine katkı sağlamaktır.

Nevşehir’imizi bir Kongre turizm merkezi haline getireceğiz. Dört mevsimi ayrı güzel şehrimizde hem turizmi yıl boyu sürdürmüş hem de kongre turizmine uygun alanlarımızı aktif hale getirmiş olacağız. Kongre Merkezi ve salon ihtiyaçlarını üniversite, turizm işletmecileri ve belediyemizin iş birliği ile tamamlayacağız.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE İMAR

Ünveren, kentsel dönüşümle ilgili planlarını şu ifadelerle anlattı: “Nevşehir’imizin çözüm bekleyen önemli sorunlarından bir tanesi kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm konusunda şehir plancıları ile bir çalışma yürüteceğiz. Şehrin tarihi dokusu daha da hırpalanmadan TOKİ öncülüğünde konut ve ticarethane ihtiyacı gözetilerek geçmişin çizgisi, geleceğin ihtiyacına göre çalışma yürütülecektir.

İmar çalışmalarının tamamında şehrin tarihi dokusu, koruma ve afet risk bölgeleri önümüzdeki 50 -100 yıllık dönem ve şehrin umumi faydası dikkate alınarak planlama yapılacaktır. Bunu şeffaf ve adil belediyecilik taahhüdümüzün gereği olarak özellikle belirtiyorum. Lale Sanayi Sitesi’nin, sanayi esnafının yıllardır süren beklentilerini karşılayacağız. Sanayi esnafımızı “sahip olduğu dükkanlarda” mesleğini icra edebilmesi için çalışıyor ve bunu vaat ediyoruz; bu konuyu kısa sürede çözeceğiz.

İÇME SUYU PROBLEMİ NE OLACAK?

Nevşehir’in içme suyu probleminin olduğunu vurgulayan Ünveren, “Türkiye’nin işletmesi en pahalı ve içilebilirlik oranı en düşük şebeke suyundan Nevşehir’imizi kurtaracağız. Bu konuda 25 yıl öncesine dayanan DSİ’nin de üzerinde çalıştığı Demirkazık suyunu Nevşehir’e getirme çalışmasını çok hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Şehir, içme suyu şebekesinde ihtiyaç duyulan her türlü yenilemeyi bu çalışma ve kentsel dönüşümü de fırsat bilerek yapacağız. Yağmur suyu ve kanalizasyon altyapımızı da gözden geçireceğiz.” ifadelerini kullandı.

ÜNVEREN’İN TARIM POLİTİKASI NASIL OLACAK?

Tarım politikası hakkında da açıklamada bulunan Ünveren, şöyle devam etti: “Şehrimizin civarında bulunan ve ekim dikim yapılmayan alanların, isteyen hemşehrilerimize sebzecilik yapmak üzere tahsisini, kiralamasını yapacağız.

Kuracağımız fide üretim tesisi ile hem yeni bir istihdam alanı oluşturacak hem de şehrimizde tarımla uğraşan çiftçilerimize ücretsiz sebze fidesi dağıtımı gerçekleştireceğiz. Sebze yetiştiriciliği konusunda çalışacak hemşehrilerimize, sebze fidesinin yanında gübre desteği de vereceğiz. Ürünlerinin satışı konusunda ise gerek pazar yerlerinde yer tahsisi ile gerekse sosyal belediyeciliğimizin gereği ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere belediyemiz tarafından satın alınması yoluna gidileceğiz.

Şehir merkezinde test edilecek alanlarımızda toprakla ilgilenmek isteyip bu imkânı bulunmayan hemşehrilerimiz için hobi bahçeleri oluşturarak hemşehrilerimize tahsis edeceğiz. Nevşehir’imizin boş ve âtıl her karış toprağını, yeşil ve üretimde kullanılmak üzere halkımızın hizmetine sunacağız.”

Nevşehir’e hizmet eden herkese teşekkür eden Ünveren, şunları söyledi: “Nevşehir'de sürdürdüğüm bütün çalışmaları il başkanımızın riyasetinde ve teşkilatımızla birlikte yürütüyoruz. Bugüne kadar Nevşehir'e hizmet eden, taş üstüne taş koyan herkese teşekkür ediyorum. Yukarıda bir kısmını açıkladığımız ve diğer açıklayacağımız proje ve çalışmalarımızı, belediye başkanı kim olursa olsun asgari bu sıraladığımız konularda hemşehrilerimiz talepkar ve takipçi olabilsinler diye bugünden açıklıyoruz. Nevşehir’imiz turizm, tarım, sanayi, tarih ve kültürüyle bugün bulunduğu noktalardan çok daha ilerde olmayı hak ediyor. Potansiyelini gerçekleştirmek için bilgi, tecrübe ve cesaretle hareket edecek bir belediye başkanı yetecektir. Kendine güvenen, hak ettiğini ve istediğini alan, gelişen, büyüyen ve hep birlikte zenginleşen bir Nevşehir için belediye başkan aday adı oldum.” 

Editör: İsmail Irmak