Konuyla ilgili K. Muşkara Haber Gazetesi muhabirine özel açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürol Çetin, “İl ve İlçe Müdürlüklerimiz gıda kontrol görevlilerince 2015 yılında 1700 civarında denetim yapılmıştır.

Toplam 120 civarında çeşitli ürünlerden numune alınarak analiz için ilgili laboratuarlara gönderilmiştir. Bu denetimlerin bir kısmını et ve et ürünlerinde Serolojik Muayene (at, eşek ve domuz eti aranması) oluşturmaktadır. Bu kapsamında her yıl yaklaşık 25-30 arasında numune alınarak analiz ettirilmektedir.

Bakanlıkça ülke bazında hazırlanan gıda kontrol planı ve İl Müdürlüğümüzce il bazında hazırlanan gıda kontrol planı, alo gıda 174 hattına yapılan ya da diğer yolarla iletilen şikayetler ve rutin denetimlerde şüphe duyulması üzerine numune alınmaktadır. Bu numuneler perakende işletmelerde satışı yapılan her türlü et ürününden (sucuk, salam, köfte, pastırma, kavurma, et yemekleri vb) örnekleme yöntemi ile seçilmekte ve aylık en az iki adet olmaktadır” diye konuştu.

Ambalajlı ve etiketli ürünlerden alınan bu numuneler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı resmi laboratuarlarda analiz edilmektedir diye konuşan Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürol Çetin açıklamasının devamında

“İlimizde ya da diğer illerde üretilmiş et ürünlerinden, market, kasap, lokanta, otel, yemek fabrikası vb. yerlerden herhangi birinden numune alınabilmektedir. Bu kapsamda ilimizde alınan numunelerden bu güne kadar ( önceki yıllarda dahil olmak üzere) sonucu olumsuz çıkan yani at, eşek ya da domuz eti içerdiği tespit edilen ürün olmamıştır. Süt ürünlerinden şikayet üzerine ya da rutin denetimlerde bir olumsuzluk görülmesi halinde gerekirse numune alınabilmektedir. Olumsuz çıktığı takdirde ürünler imha edilmekte ve üretimin yapıldığı illere bildirilmektedir.

Ayrıca bakanlığımızca gıdalarda taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen ürünler ve markaları basına bilgi verilmek ve internet sitesinde yayınlanmak suretiyle kamuoyuna duyurulmaktadır. Bakanlığımız ve dolayısı ile müdürlüğümüzce alınan tüm numuneler, üzerinde etiketi olan ürünlerden alınmaktadır. Üzerinde etiketi olmayan, üreticisi belli olmayan tüm ürünler güvenilir olmayan gıda kabul edilmekte ve numune almaya gerek görülmeden imha edilmektedir” dedi. Haber: Selma İVEN