Pekcan, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nda (NTSO) düzenlenen "Esnaf Buluşması" programına katıldı.

Türkiye'nin orta gelirli ülkeler seviyesinden yüksek gelirli ülkeler seviyesine yükselmesinin ihracatla mümkün olduğunu belirten Pekcan, ihracat rakamlarının artırılması amacıyla bakanlık olarak çeşitli kategorilerde çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Pekcan, yaptıkları incelemelerde, küresel ekonomiye yön veren firmaların genç girişimciler tarafından kurulan işletmeler olduğunu, bu nedenle genç ve kadın girişimcilere daha fazla destek olunmasını sağlamak için Kadın ve Genç Girişimciler Daire Başkanlığı'nın faaliyete başlatıldığını anlattı.

İhracata yönelmek isteyen tüm esnaf ve sanatkara gerekli desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Pekcan, "Daha fazla ihracat için çalışmayı tabana yaymamız gerekiyor. Bunun için esnaf ve sanatkara yönelik pazarlama ve marka destekleme ile ilgili proje geliştiriyoruz. Ayrıca, e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri veriyoruz. Bakanlık olarak biz desteklerimizle arkanızdayız yeter ki siz talep edin." diye konuştu.

Milletin refah düzeyini artırmanın yolunun ticaretten geçtiğini dile getiren Pekcan, bakanlık olarak ticaretin önündeki sorunların çözümü noktasında çaba harcadıklarını söyledi.

Pekcan, şöyle konuştu:

"Milletin refah düzeyini artırmak, gelecek nesillere daha parlak bir gelecek bırakmanın yolu ticaretten geçiyor. Biz de, Ticaret Bakanlığı olarak ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için el birliği ile sizlerin sorunlarına çözüm bulmak için uğraşıyoruz. Türkiye'nin orta gelir seviyesinden yüksek gelirli ülkeler seviyesine çıkması, daha fazla ihracat yapmakla mümkündür. Nevşehir'in ihracat rakamları çok düşük, bir turizm şehrine yakışmıyor. Nevşehir'in ihracatta daha fazla yer alması lazım. Bakanlık olarak 21 ilde ihracat destek ofisleri kurduk bunu 81 ile yayacağız. Bu illerimizde nasıl ihracatçı olunur ile ilgili eğitimler veriyoruz. Bakanlığımızın desteklerini anlatıyoruz. Küresel ekonomiye yön veren yenilikçi firmaların hemen hemen hepsinin genç girişimciler tarafından kurulduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda, biz de kadın ve genç girişimcilere daha fazla destek verebilmek için İhracat Genel Müdürlüğü bünyesinde Kadın ve Genç Girişimciler Daire Başkanlığını kurduk. Amacımız, kadın ve genç girişimcilerin desteklerimizden daha fazla yararlanabilmesi, projelerine yön verip değerlendirebilmek ve ticaret heyetleri düzenlemektir. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman odak noktasında esnaf ve sanatkarı bulundurmakta. Kendileri bu doğrultuda esnafa faizsiz kredi kullandırmak, 10 bin liraya kadar olan ciroları vergiden muaf tutmak, vergisini düzenli ödeyen esnaf ve sanatkarımıza 5 puan indirim, SGK priminde 5 puanlık indirim, taşınmaz malın rehin gösterilmesi dışında kredilerde teminat olarak kullanmak üzere taşınır rehini de getirmiş bulunuyor. Bu doğrultuda esnaf ve sanatkarın kredi mağduriyetini önlemek için bir yıla kadar yüzde 4, bir yıldan fazlası için de yüzde 5 faizle kredi vermeye devam ediyoruz. Bundan sonra da devam edeceğiz. Bakanlığımızda yaptığı çalışmalarda esnaf ve sanatkarımızı, kadın ve genç girişimcimizi, tüccar, sanayici ve ihracatçımızı ön plana alacak çalışmalar yapacak. Perakende yasası ile ilgili çalışma yapıyoruz. Yasada nelere yer veriyoruz. Yöresel ürünün marketlerde yer alması ile ilgili belli raf oranını zorunlu kılıyoruz. Diğeri, bu marketler genelde kendi markalarıyla üretim yaptırıp satıyorlar. Buna da bir sınırlama getirip, diğer üreticilerin de bu marketlerde yer almasını zorunlu kılacağız. Bu üreticilerimizi, iç piyasada güçlü, ayağının üstünde duran ve rekabetçi firmalar haline getirmedikçe, bunları uluslararası firmalara taşıyıp, ihracatçı yapamayız. Sizlerden, el ele vererek ülke ekonomimizi daha güzele, refah düzeyimizi daha da artıracak tedbirleri beraber alarak, hepinizi ihracatçı olmaya davet ediyorum."

Programda, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, AK Parti Nevşehir Belediye Başkan Adayı Rasim Arı, NTSO Başkanı Arif Parmaksız da birer konuşma yaptı.

Toplantıya Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, AK Parti Nevşehir  milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Yücel Menekşe, Belediye Başkanı Atilla Seçen, AK Parti Nevşehir Belediye Başkan Adayı Rasim Arı, NTSO Başkanı Arif Parmaksız ve diğer ilgililer katıldı.

Bakan Pekcan, programın ardından AK Parti Nevşehir Belediye Başkanı Arı'ya destek amacıyla Atatürk Bulvarı'ndaki iş yerlerini ziyaret ederek esnafı selamladı.