1971 yılında Nevşehir`de merkez doğan Erkut ilk, orta ve lise öğrenimini Nevşehir`de tamamladı.

Erkut yüksek öğrenimini Akdeniz Üniversitesi Antalya MYO İktisadi ve İdari Programlar ve Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakültesini  bitirerek  tamamladı.

Aktif siyasi hayatına 2003 yılında gönül verdiği Ak Parti ile başlayan Ersan Erkut 2003-2007 yıllarında; il idari mali işler başkanlığı ve merkez teşkilat başkanlığı, 2007-2011 yıllarında AK Parti Nevşehir il başkanlığı görevlerinde bulundu.

Nevşehir AK Parti il başkanlığı görev süresince;  1 genel, 1 yerel ve 2 referandum seçim süreci yaşadı. Erkut, 2011 yılında yapılan genel seçimler de, milletvekilliği aday adaylığından dolayı AK Parti Nevşehir il başkanlığı görevinden ayrıldı.

2009 yılında AK Parti genel merkez yerel yönetimler başkanlığının Ankara`da düzenlemiş olduğu organizasyonda, AK Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`dan başarı ödülü aldı.

İlim - Kültür Ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğini 2003 yılından itibaren yürütüyor. Halen Nevşehir?de, SM Mali müşavir olarak mesleki faaliyetini sürdüren Erkut, evli ve  3 çocuk babasıdır.