CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, Kapadokya bölgesinin tek elde etkin bir şekilde korunması için Kapadokya Alan Yönetimi hakkındaki kanuna en başından beri destek verdiklerini söyledi.

Sarıaslan, geçtiğimiz günlerde sadece kanunun bir maddesinde bir değişiklik yapılması için iptal isteminin kanunun tümü üzerinde iptal edilmesi yönünde Anayasa Mahkemesine başvurulduğu gibi bir algının ortaya çıkmasından da üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Sarıaslan, CHP Nevşehir il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kapadokya Alan Yönetimi Başkanlığının Kapadokya bölgesinde kurulmasına ilişkin kanununun çıkartılması yönünde ciddi bir katkı sunduğunu söyledi.

Sarıaslan, “Bu yasanın çıkmasının ardından geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da imzalanan kararname ile Göreme Vadisi’nin de içinde bulunduğu Milli Park Alanının Milli Park Statüsünden çıkartılmasını oldukça yanlış bulduğuna değinerek şöyle konuştu: “Kapadokya Alan Yönetiminin çıkartılması konusunda ciddi bir katkı sundum. Bunu milletvekili arkadaşlarım da biliyor. Bu alan yasası çıktıktan sonra Göreme Vadisi’nin de içerisinde bulunduğu Milli Park Alanı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Park Statüsünden çıkartıldı. Bu kararnamenin yayınlanmasında iyi niyet görmüyorum. Milli Park statüsündeki bir yere çivi bile çakamazsınız. Öncelikli olarak Milli Park Statüsünden çıkartılıyor ki çivi çakılabilir hale gelsin. Ondan sonrasını hep birlikte takip edeceğiz. Bu alanda inşaat ruhsatı verilirse ve yeniden yapılaşmaya izin verilirse bu Kapadokya bölgesinin mahvolması anlamına gelir. Buraya gelen üç beş yandaş firma para kazanır, 10, 15 yıl burada kalır, sonra çıkar gider, bize de Kapadokya’nın küllüğü kalır. CHP olarak buna bizim izin veremeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.” diye konuştu

“Bir maddenin değişmesini istiyoruz”

Sarıaslan, Göreme Vadisi’nin Milli Park Statüsünden çıkartılması yönündeki eleştirisini TBMM’de de dile getirdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bu yöndeki düşüncelerimizi  mecliste de konuştuk. AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Meclis’te bunun böyle olmayacağını söyledi ve hatta ‘Faruk Sarıaslan Nevşehir’de başka konuşuyor, burada başka konuşuyor’ diyerek beni suçladı. Daha sonra da Kapadokya Alan Yönetimi yasasının Anayasa Mahkemesine götürüldüğü şekliyle beni suçladı. Hâlbuki böyle bir şey yok, biz sadece Kapadokya Alan Yönetimi’nde bir maddenin iptali için Anayasa Mahkemesine gittik. Oda şu, aslında maddenin de iptalini de istemiyoruz. Küçük bir düzenleme talebi ile Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunduk. Örneğin Avanos ilçesinde veya Ürgüp ilçesinde Alan Yönetimi Başkanlığı tarafından bir çalışma yapılıyor ise Avanos veya Ürgüp Belediyesi de bu işin içerisinde olsun düşüncesindeyiz. Aslında onlarda kabul etti bunu ama hali hazırdaki yasada bu tip durumlarda valilik çağırır ifadesine yer vermişler. Yani valinin tamamen yetkisine bırakılmış. Bunun yanlış olduğu düşüncesi ile bizde alanda yapılacak bir çalışma için belediyenin çağrılması zorunlu hale getirilir diye bir değişim isteğinde bulunduk ve bunun için başvurumuzu yaptık. Alan yönetiminin çıkartılmasını doğru buluyorum.”

“Kimsenin Kapadokya’yı mahvetmesine izin vermeyiz”

Sarıaslan, Kapadokya bölgesinde özellikle son yıllarda turizmde ciddi bir hareketlenmenin gözlendiğini belirterek, bunun AK Parti’ye yandaş sermayedarların iştahını kabarttığını ileri sürdü.

Sarıaslan, şunları katardı: “Son yıllarda Kapadokya turizminde ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Bölgeye gelen turistler içerisinde çok fazla para harcayan turist sayısı da artıyor. Bunun için de büyük sermayedarların iştahı kabarıyor. Hangi siyasi partili olursak olalım bölgenin mahvolmasına izin vermememiz gerekiyor. Bu konuda kenetlenmemiz lazım. Göremeli Belediye Başkanı MHP’li olmasına rağmen bu konuda birlikte hareket etme çağrısında bulundum. O da “beraber hareket edelim” dedi. Bu bölge hepimizin, bizlerin bölgenin mahvolmasına izin vermememiz gerekiyor. Bu kanun hükmündeki kararnamenin çıkması pek hayra delalet değil. AK Parti’nin sermayedarlara, kendi yandaşlarına yaptıkları var. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz süreçte sıcak hava balonlarına bir sınırlama getirilirdi. Bu sınırlama getirildikten sonra CHP’li olmayan farklı düşüncelere sahip iki firma balon uçuşu yapmak için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Ancak bu iki firmaya ret kararı geldi. Ama daha sonra AK Parti yandaşı iki firma başvuruda bulundu ancak onlara izin verildi,  şu anda açıklayamıyorlar. AK Partili milletvekilleri ile de bu konuyu görüştüm, onlarda beraber mücadele edeceğimizi söyledi.”