Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz vatandaşların kurban alırken dikkat etmelerini istedi. Okan Yılmaz, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Rukiye Pınar ile birlikte hayvan pazarını ziyaret etti.

Kurban alıcıları ve satıcılarıyla görüşen Yılmaz, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Yılmaz açıklamasında, ?Kulağı kesik, boynuzu kırık, kulak küpesi olmayan, kör olmayan, dişi ve dili sağlam olan, dizinde sakatlık olmayan, kuyruğu tam olan ve üreme organları sağlıklı olan? kurbanlıkların alınması gerektiğini ifade etti.

Yılmaz ayrıca, ?Hayvanların sağlıklı, besili olması, veteriner sağlık raporunun bulunması, aşı kaydı olması, kulaklarının küpeli olması, büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması,

küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması, kurbanlıkların erkek olanlarının tercih edilmesi, sığırların iki yaşını, koyunların bir yaşını doldurmuş olması, kurbanlıkların gebe olmayanının tercih edilmesi gerekli? dedi.

Yılmaz, çok zayıf olan, gebe veya doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünüşleri canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanların kurbanlık olarak satın alınmamasını istedi.

Hayvan satışının resmi olarak satışının yapıldığı tek yerin hayvan pazarı olduğunu kaydeden Yılmaz, kurban komisyonu tarafından alınan karar gereği Nevşehir?de hayvanlar sadece hayvan pazarında satılıyor. Bu pazarda satılan hayvanların sağlıklı olup olmadığı, kriterlere uygun olup olmadığı, belgelerin tam olup olmadığını kontrol eden resmi veteriner var.

Bu hayvanların en başta olması gereken belgelerden birisi veteriner sağlık raporu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilatlarınca verilen bu belge hayvanın hangi ahırda yetiştiğini, hangi şahsa ait olduğunu göstermekte.

Bu belge, hayvanın zamanında aşı yapılıp yapılmadığını, sağlık kontrolünden geçip geçmediğini ve herhangi bir hastalığının olup olmadığını göstermekte diye konuştu.
HABER: Alpaslan Körükcü